Članstvo Turske u azijskoj organizaciji kao alternativa za Zapad?

Recep Tayyip Erdogan je najavio da će Ankara tražiti puno članstvo u Šangajskoj organizaciji za saradnju, koju predvode Rusija i Kina.

SCO se ne posmatra kao alternativa NATO-u, koji je vojni savez s odgovornošću za kolektivnu odbranu (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je da Turska, članica NATO-a, ima namjeru postati članica Šangajske organizacije za saradnju (SCO), što ukazuje na to da Ankara traži alternative za svoje problematične veze sa Zapadom.

Erdogan, koji je ovo najavio nakon što je prošle sedmice prisustvovao samitu SCO-a u Uzbekistanu, rekao je da će sastanak ove organizacije sljedeće godine u Indiji biti događaj na kojem će raspravljati o članstvu.

Kina, Kazahstan, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan, Pakistan, Indija i Uzbekistan su pune članice ove političke, ekonomske i sigurnosne organizacije.

Afganistan, Bjelorusija, Iran i Mongolija su posmatrači u organizaciji, dok su Armenija, Azerbejdžan, Kambodža, Nepal, Šri Lanka i Turska partneri SCO-a.

“Naše veze s ovim zemljama će biti na sasvim drugačijoj poziciji”, kazao je Erdogan novinarima.

Upitan da li je mislio da će Turska tražiti članstvo u organizaciji, rekao je: “Naravno, to nam je cilj.”

Ruski sistem S-400 i američki avion F-35

SCO se ne posmatra kao alternativa NATO-u, koji je vojni savez s odgovornošću za kolektivnu odbranu prema Članu 5, prema kojem se napad na jednu članicu smatra napadom na sve članice Alijanse.

Mensur Akgun, profesor međunarodnih odnosa, rekao je za Al Jazeeru da je SCO hibridni blok, koji pokušava spriječiti vakuum u centralnoj i južnoj Aziji kroz saradnju.

“Cilj mu je da poveća dijalog i saradnju, riješi probleme između članica kada je to potrebno te da njegove članice budu solidarne kada su u pitanju intervencije stranih sila u regiji”, kazao je, dodajući da je SCO bliži modelu Evropske unije nego NATO-a.

“Organizacija koja ima takve rivale kao što su Indija i Pakistan za članice automatski ne može imati vojnu međuzavisnost kao u slučaju NATO-a.”

Akgun je, također, rekao da rastuće političke i ekonomske veze između Turske i Rusije u prethodnim godinama doprinose Erdoganovom stavu o članstvu u SCO-u, pogotovo kada se uzmu u obzir česte tenzije Turske i zapadnih sila.

Turska je kupila ruski raketni sistem S-400, što je dovelo da američkih sankcija i isključivanja Ankare iz američkog programa razvoja borbenih aviona F-35.

Rusija, također, gradi prvu nuklearnu elektranu u Turskoj, a dvije zemlje su potpisale dogovor o ekonomskoj saradnji u augustu.

Balansiranje između Kine, Rusije i Zapada

Iako Turska i Rusija podržavaju suprotstavljene strane u Siriji, dvije zemlje su se uveliko koordinirale tokom sukoba.

Turska vlada je, također, zauzela uravnotežen stav po pitanju ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajini je dala dronove, ali nije pristala na uvođenje sankcija Rusiji te je kritizirala zapadne poteze, nazivajući ih “provakcijama”.

Ankara je pokušala biti posrednik između Rusije i Ukrajine od početka rata te je pomogla u dogovoru da brodovi sa žitaricama isplove iz Ukrajine.

Galip Dalay iz Chatham Housea, britanskog think tanka, kaže da turski planovi u vezi s članstvom u SCO-u dolaze zbog tenzija sa Zapadom.

“Kad god postoji prekid veza sa Zapadom, pogotovo sa SAD-om, zbog percepcije da je odnos prema Turskoj nepošten, dolazi do ideja o alternativama”, rekao je on za Al Jazeeru.

“Zbog toga Ankara trenutno vjeruje da je za turske interese bolje da se balansira između različitih centara moći, Kine, Rusije i Zapada.”

Ankara je, također, imala suprotne stavove od SAD-a i EU-a što se tiče njihove podrške sirijskim kurdskim borcima, koji su se udružili sa Zapadom da bi porazili oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Turska smatra da su kurdske Jedinice za narodnu zaštitu (YPG) u Siriji produžetak zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), koja se bori protiv Turske već desetljećima.

‘NATO članica ne može biti dio SCO-a’

Erdogan je prijetio da će blokirati aplikaciju Švedske i Finske za članstvo u NATO-u, zbog, kako je govorio, njihove podrške ovim grupama, ali je odustao od toga nakon što se sastao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u junu.

Nakon toga je Biden izrazio podršku prodaji aviona F-16 Turskoj, međutim, za to treba i odobrenje Kongresa SAD-a.

Erdogan je prošle sedmice rekao da će razmotriti druge opcije ako SAD ne bude u mogućnosti ispuniti to svoje obećanje.

Nedavne tenzije na Sredozemnom moru između članica NATO-a Turske i Grčke također su dovele do toga da EU i SAD osude Ankaru.

Dvije zemlje vode sporove oko raznih pitanja, kao što je status otoka, preleti, pomorske granice i resursi.

Akgun vjeruje da je malo vjerovatno da Turska dobije članstvo u SCO-u, zbog nekoliko razloga, s obzirom na strukturu i svrhu organizacije.

“Tursko članstvo u SCO-u ne čini se mogućim kao NATO članice i zemlje kandidatkinje za članstvo u EU, ali također i zato što je Turska trenutno geografski i politički irelevantna za svrhu postojanja SCO-a”, kazao je Akgun.

Izvor: Al Jazeera