Šta je nuklearna doktrina Rusije?

U odgovoru na upozorenje američkog predsjednika o posljedicama koje će snositi u slučaju nuklearnog napada na Ukrajinu, Moskva je samo navela: ‘Pročitajte rusku nuklearnu doktrinu.’

Ukrajinsko pitanje i njegove posljedice dovele su do najvećeg poremećaja 'nuklearnog sporazuma' između Rusije i SAD-a (EPA)

Piše: Fahim al-Sourani

Moskva nije bila toliko opširna u odgovoru na upozorenje američkog predsjednika Joea Bidena o posljedicama koje će snositi u slučaju nuklearnog napada na Ukrajinu. Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina samo je kratko odgovorio Bidenu: “Pročitajte rusku nuklearnu doktrinu. Tamo je sve napisano.”

Oživljavanje rasprava oko pribjegavanja opciji upotrebe nuklearnog oružja, u vrijeme eskalacije zapadno-ruskih tenzija, koje su dosegle vrhunac kao posljedica rata u Ukrajini, navelo je ruske posmatrače da upozore na riječi američkog predsjednika koje bi se mogle posmatrati u kontekstu pripreme za “provokativno djelovanje” uz upotrebu hemijskog ili čak nuklearnog oružja. Cilj napada bi mogao biti nuklearna elektrana u Zaporožju ili neka fabrika hemijske industrije.

Ukrajinski problem

Ukrajinsko pitanje i njegove posljedice dovele su do najvećeg poremećaja “nuklearnog sporazuma” između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Osim toga, Moskva tvrdi da je pronašla hiljade tona obogaćenog uranijuma i plutonijuma u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, koju trenutno kontrolira, smatrajući da su te zalihe mogle postati sirovina za ukrajinsku proizvodnju nuklearnog oružja.

Važno je napomenuti da je nekoliko dana prije početka ruske operacije u Ukrajini, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio da će njegova zemlja preuzeti inicijativu za sazivanje samita zemalja učesnica Budimpeštanskog memoranduma o sigurnosnim garancijama.

U to vrijeme je nagovijestio da će se Kijev, ako se to ne desi, povući iz toga. Ruski posmatrači su zatim spomenuli da je razgovor Zelenskog o nuklearnom oružju jedan od razloga zbog kojih je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini, kao hitnu mjeru za odgovor na prijetnju.

Razoružanje Ukrajine i neraspoređivanje NATO-ovih udarnih raketnih sistema na njenoj teritoriji smatraju se glavnim razlozima za pokretanje ruske vojne operacije u toj zemlji, s tim da Moskva tvrdi da će njeno pribjegavanje upotrebi nuklearnog oružja biti samo u slučaju samoodbrane.

Suština nuklearnog odvraćanja

Rusija posjeduje jedan od najvećih arsenala nuklearnog oružja na svijetu, i oslanja se na njega kao na sredstvo koje joj garantira sigurnost. Istovremeno, konstantno poziva na nuklearno razoružanje i sprječavanje pojave novih država koje posjeduju ovu vrstu oružja.

Rusija slijedi ”nuklearnu doktrinu” koju je predsjednik Putin odobrio 2. juna 2020. godine, pod nazivom ”Osnove državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja”, koja, između ostalog, utvrđuje listu uslova za upotrebu nuklearnog oružja.

Scenariji nuklearnog odgovora

Ruski kriteriji za upotrebu nuklearnog oružja nisu se mijenjali prema novoj doktrini u odnosu na one usvojene 2010. godine. U skladu s tim, Moskva će koristiti nuklearno oružje kao odgovor na napad nuklearnim oružjem ili drugim oružjem za masovno uništenje protiv Rusije ili njenih saveznika”, ili u slučaju ”agresije konvencionalnim oružjem, ako to ugrožava postojanje same države”.

Dokument o nuklearnom odvraćanju iz 2010. nije objavljen u to vrijeme. Kada je odobrena vojna doktrina dekretom bivšeg predsjednika Dmitrija Medvedeva, spomenut je samo naziv dokumenta, koji je ostao zatvoren.

Navedeni dokument opisuje uslove za utvrđivanje mogućnosti upotrebe nuklearnog oružja, kao što su ”primanje pouzdanih informacija o lansiranju balističkih projektila na Rusiju i njene saveznike, neprijateljskoj upotrebi nuklearnog oružja i drugog oružja za masovno uništenje, te neprijateljskom udaru na kritične objekte čiji bi uništenje poremetilo odgovor nuklearnih snaga.”

Posljednja mjera

No, verzija nuklearne doktrine iz 2020. sadržavala je novu frazu koja potvrđuje da je cilj politike ruske države u oblasti nuklearnog odvraćanja okončati rat pod uslovima koji su za nju prihvatljivi. Prema dokumentu, Rusija upotrebu nuklearnog oružja smatra posljednjom mjerom. U isto vrijeme, prošireni su uslovi pod kojima se nuklearno oružje može koristiti.

Iako se u dokumentu naglašava da Rusija “ulaže sve potrebne napore da smanji nuklearnu prijetnju i spriječi pogoršanje odnosa među državama”, istovremeno sadrži i listu “prijetnji”. Da bi one bile neutralizirane, bira se oblik nuklearnog odvraćanja koji potrebno provesti, i to:

Raspoređivanje borbenih snaga, kao i vozila za transport nuklearnog oružja, na teritorijama koje graniče s Rusijom i njenim saveznicima i u pomorskim područjima.

Raspoređivanje protivraketnih odbrambenih sistema, balističkih raketa, projektila srednjeg i kratkog dometa, visokopreciznog nenuklearnog hipersoničnog oružja, jurišnih dronova i oružja s usmjerenom energijom.

Raspoređivanje sistema protivraketne odbrane u svemiru. Postojanje nuklearnog oružja i/ili drugih vrsta oružja za masovno uništenje koje se može koristiti protiv Ruske Federacije i njenih saveznika, kao i mehanizama isporuke tog oružja.

Nekontrolirano širenje nuklearnog oružja i sredstava njegove isporuke, tehnologije i opreme neophodne za njegovu proizvodnju. Raspoređivanje nuklearnog oružja i sredstava njegove isporuke na teritorijama nenuklearnih država.

Vojni stručnjak Viktor Litovkin objašnjava da je Moskva svjesna pokušaja Sjedinjenih Američkih Država i zemalja NATO-a da promijene balans odgovornosti u korištenju i širenju nuklearnog oružja.

Za Al Jazeeru dodaje da postoji bojazan da je Washington u procesu nuklearne proliferacije u regijama poput Azije, što se jasno vidi kroz tzv. zajedničke nuklearne misije NATO-a, u kojima se piloti iz nenuklearnih zemalja obučavaju za upotrebu nuklearnog oružja, prema njegovim riječima.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti preventivnog udara na Ukrajinu, stručnjak je napomenuo da je ruska vojna doktrina jasno definirana, ne sadrži dvostruka tumačenja i odgovara na sva pitanja vezana za politiku nuklearnog odvraćanja.

Dvosmisleni tekstovi

Što se tiče Pavela Podviga, istraživača u oblasti strateškog nuklearnog naoružanja, ističe da prvi put ruska nuklearna doktrina predviđa mogućnost da Rusija izvrši uzvratni napad na temelju informacija o ranom raketnom napadu.

Podvig smatra da je drugi novi uslov za nuklearno odvraćanje, koji se nalazi se u rečenici da ”neprijatelj predstavlja prijetnju državi i osjetljivim vojnim postrojenjima u Ruskoj Federaciji” dvosmislen i može, u određenoj mjeri, pokrenuti mnoga pitanja kod potencijalnog neprijatelja, kako je rekao.

Izvor: Al Jazeera