SAD sankcionirao iransku policiju za moral

Ministarstvo finansija SAD-a će sankcionirati sedam dužnosnika iranske vojske i policije, uključujući šefa iranskih kopnenih oružanih snaga i čelnika policije za moral.

Mahsa Amini, 22-godišnjakinja iz iranske pokrajine Kurdistan, pala je u komu i umrla nakon što ju je prošle sedmice u Teheranu uhapsila policija za moral (Reuters)

Sjedinjene Američke Države sankcionirale su iransku policiju za moral, optuživši je za zlostavljanje i nasilje nad iranskim ženama i proglasivši je krivom za smrt 22-godišnje Mahse Amini.

Ministarstvo finansija SAD-a optužilo je iransku policiju za moral da je kršila prava mirnih demonstranata.

Ministarstvo finansija će sankcionirati sedam dužnosnika iranske vojske i policije, uključujući šefa iranskih kopnenih oružanih snaga i čelnika policije za moral, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Mahsa Amini bila je hrabra žena, čija je smrt u pritvoru policije za moral još jedan čin brutalnosti snaga sigurnosti iranskog režima protiv svojih ljudi”, saopćila je ministrica finansija SAD-a Janet Yellen.

Protesti ne jenjavaju

“Najoštrije osuđujemo ovaj bezuman čin i pozivamo iransku vladu da prekine nasilje nad ženama i kontinuirano nasilno gušenje slobode izražavanja i okupljanja”, dodala je Yellen.

Demonstranti u Teheranu i drugim iranskim gradovima ranije u četvrtak zapalili su policijske stanice i vozila, a protesti potaknuti smrću Mahse Amini ne jenjavaju.

Iz Irana stižu izvještaji o napadima na pripadnike snaga sigurnosti.

Nevladina organizacija Iran Human Rights je objavila da je u dosadašnjim protestima ubijen najmanje 31 civil.

Nezadovoljni Iranci izašli su na ulice zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini.

Ona je umrla u pritvoru, nakon što ju je uhapsila policija za moral, jer navodno nije poštivala pravilo o nošenju hidžaba.

Izvor: Agencije