IATA: Kineska borba protiv COVID-a mogla bi omesti oporavak avioprevoznika od krize

Kineska politika nulte tolerancije na COVID zakočit će oporavak zračnog sektora od pandemijske krize, a Hong Kong je već koštala pozicije globalnog avionskog centra, navodi IATA.

Kineska politika nulte tolerancije na širenje zaraze korona virusom već 'devastirala' Hong Kong i teško pogodila aviokompaniju Cathay Pacific, kaže čelnik IATA-e (EPA)

Kineska politika nulte tolerancije na COVID zakočit će oporavak zračnog sektora od pandemijske krize, a Hong Kong je već koštala pozicije globalnog avionskog centra, upozorio je čelnik udruge avioprevoznika IATA.

Tempo oporavka globalne potražnje za putničkim zračnim prevozom ubrzao se tokom ljeta na sjevernoj Zemljinoj polutci, a čelnici aviokompanija ističu pojačani interes građana za putovanjima nakon pandemijskih ograničenja, prenosi Hina.

No, oporavak je bio neujednačen, a Kina i dalje strogo ograničava promet sa svijetom i društveni život kako bi spriječila širenje zaraze korona virusom.

IATA pozorno prati i najmanje nagovještaje da bi Kina mogla ublažiti ograničenja, dodajući kako da su se svojedobno očekivale promjene u ovoj godini, naglasio je čelnik udruženja avioprevoznika Willie Walsh na konferenciji u Dohi.

Ugroženi sektor

Protegnu li se ograničenja i na iduću godinu, avionski će sektor stradati, dodao je Walsh.

“To će bez sumnje utjecati na sveukupnu snagu oporavka”, rekao je čelnik IATA-e novinarima.

Kineska politika nulte tolerancije na širenje zaraze korona virusom već “devastirala” Hong Kong i teško pogodila aviokompaniju Cathay Pacific, naglasio je.

“Cathay Pacific danas je tek sjena prevoznika kakav je nekada bio. Hong Kong je izgubio poziciju jednog od globalnih centra i teško će je vratiti jer su drugi centri iskoristili situaciju”, rekao je Walsh, okrivljujući vladine mjere, a ne virus.

Hong Kong spada među glavna tranzitna čvorišta u zračnom prometu gdje putnici presjedaju na međunarodnim letovima i na putovanjima u Kinu, i baza je Cathay Pacifica, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije