Stoltenberg: Kina je sigurnosni izazov

Saradnja Pekinga s Moskvom od početka napada Rusije na Ukrajinu i kineski komentari protiv proširenja NATO-a pokazuju zašto zapadni odbrambeni savez treba posmatrati Kinu kao sigurnosni izazov.

Jens Stoltenberg: NATO treba posmatrati Peking kao sigurnosni izazov (Reuters)

Saradnja Kine s Moskvom od početka napada Rusije na Ukrajinu i kineski komentari protiv proširenja NATO-a pokazuju zašto zapadni odbrambeni savez treba posmatrati Peking kao sigurnosni izazov, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

“Zbir svega je da ovo samo povećava značaj NATO saveznika koji stoje zajedno i shvataju da je Kina dio sigurnosnih izazova s kojima se trebamo suočiti danas i u budućnosti”, rekao je on u intervjuu za Reuters.

Generalni sekretar NATO-a također je ukazao na “prinudno ponašanje” Kine u Južnom kineskom moru i protiv njenih susjeda, kao i na “način na koji krše osnovna ljudska prava”, prenosi Tanjug.

Xi: Armija se priprema za ratna dejstva

Kineski predsjednik Xi Jinping je ranije u srijedu poručio da bi se Kineska narodnooslobodilačka armija trebala fokusirati na pripreme za stvarna ratna dejstva.

Naglasio je da bi se oružane snage trebale “fokusirati na pripreme za učešće u stvarnim neprijateljstvima”, predočivši da bi se trebalo čvrsto držati puta realizacije ranije zacrtanih ciljeva reforme.

Kineske vlasti su 2015. godine saopćile da namjeravaju značajno reformirati oružane snage kako bi povećale njihovu efikasnost.

Xi pokušava stvoriti ultramodernu vojsku, koja bi bila u stanju, ako je potrebno, odbiti svakog neprijatelja.

Izvor: Agencije