SAD i Rusija zajednički u svemiru uprkos ratu u Ukrajini

Let do ISS-a će trajati ti sata, a tri člana posade će na njoj provesti tri mjeseca.

Kapsulom Sojuz će poletjeti astronauti Sergej Prokopjev, Dimitrij Petelin i Frank Rubio (lijevo) (Getty)

Svemirske velesile Rusija i SAD u srijedu šalju posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), u prvoj zajedničkoj misiji od ruske invazije na Ukrajinu.

Kapsulom Sojuz će poletjeti astronauti Sergej Prokopjev i Dimitrij Petelin te astronaut NASA-e Frank Rubio, piše dpa, prenosi Hina.

Lansiranje je zakazano u 11.45 sati s kozmodroma Baikonur u kazahstanskoj stepi u Centralnoj Aziji.

Let do ISS-a će trajati ti sata, a tri člana posade će na njoj provesti tri mjeseca.

Prije nekoliko sedmica je Rubio rekao da se radi o “jako važnoj misiji”, dodavši da je postao “dobar prijatelj”, s članovima ruske posade.

Saradnju NASA-e s ruskom svemirskom agencijom Roscosmos je nazvao “dobrom i snažnom”, bez obzira na napetosti između Moskve i Washingtona.

Analitičari sumnjaju da će se Rusija povući sa ISS-a

“Mislim da je važno, kada prolazimo trenutke napetosti u drugim stvarima, da ljudski let u svemir i istraživanje, strast koju dijele obje agencije, ostane svojevrsni oblik diplomacije i partnerstva, nešto što dijelimo i nastojimo zajednički postići iznimne stvari”, rekao je američki astronaut.

Rusija ističe da sankcije SAD-a i EU-a osujećuju njene aktivnosti i razvoj u području svemira, uključujući i proizvodnju raketa, koje također imaju i vojnu primjenu.

Moskva je nedavno objavila da će se, u svijetlu sukoba sa zapadnim silama, nakon 2024. povući s dugovječne Međunarodne svemirske stanice. Tačan datum nije obznanila, a neki analitičari sumnjaju da će Rusija to učiniti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada