Reuters: Rasprodate jednosmjerne karte iz Moskve

Prema podacima Aviasalesa, sve karte za direktne letove iz Moskve u turski Istanbul i armenski Erevan, obje destinacije gdje Rusi mogu putovati bez viza, su rasprodani velikom brzinom u srijedu.

Neke rute sa presjedanjem, među kojima su one iz Moskve u gruzijski glavni grad Tbilisi, također nisu dostupne, a najjeftiniji letovi iz ruske prijestolnice do Dubaija koštali su više od 300.000 rubalja (EPA)

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu ujutro naredio hitnu mobilizaciju 300.000 rezervnih snaga vojske, avionske karte iz Ruske Federacije u jednom smjeru se jako brzo prodaju, prenosi agencija Reuters.

Putinova objava, koju je iznio tokom ranojutarnjeg televizijskog obraćanja javnosti, izazvala je strahove da mnogim muškarcima koji su godina potrebnih za ratovanje neće biti dozvoljeno da napuste ovu državu.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je nakon ruskog predsjednika kazao kako će poziv biti ograničen na one koji imaju iskustva kao profesionalni vojnici, te da neće biti pozivani studenti i oni koji su do sada služili samo redovni vojni rok kao regruti.

Ipak, agencija Reuters prenosi kako su podaci Google Trendsa pokazali ogroman skok pretraga za Aviasales, što je najpopularniji portal u Rusiji za kupovinu karata.

Reakcija ukrajinske zastupnice

Prema podacima Aviasalesa, sve karte za direktne letove iz Moskve u turski Istanbul i armenski Erevan, obje destinacije gdje Rusi mogu putovati bez viza, su rasprodani velikom brzinom u srijedu.

Neke rute sa presjedanjem, među kojima su one iz Moskve u gruzijski glavni grad Tbilisi, također nisu dostupne, a najjeftiniji letovi iz ruske prijestolnice do Dubaija koštali su više od 300.000 rubalja (5.000 eura), dodaje agencija.

Zanimljivu reakciju na društvenim mrežama je objavila ukrajinska parlamentarka Ina Sovsun koja je na društvenoj mreži objavila kako Rusi „kupuju sve moguće karte iz države“ nakon Putinove naredbe za mobilizaciju.

„To pokazuje koliko oni zaista podržavaju rat“, navela je ona bez ponuđenih dokaza za svoju tvrdnju.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada