Predstavnički dom Kongresa: Sankcije za podrivanje stabilnosti BiH

Zakon određuje sankcije stranim osobama koje podrivaju Daytonski mirovni sporazum ili na drugi način prijete stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Sada je na potezu Senat gdje je predložen Zakon o podržavanju Daytonskog mirovnog sporazuma putem sankcija s ciljem spriječavanja “opasne političke krize (AFP)

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je Prijedlog zakona o odvraćanju destabilizirajućih akcija, čiji je podnositelj bila republikanska kongreskinja iz savezne države Missouri Ann Wagner. U najvećem gradu te savezne države. St. Louisu živi više od 50,000 negdašnjih BiH izbjeglica.

“Regija St. Louis je dom najveće bosanske zajednice izvan Bosne i Hercegovine. Ova lokalna zajednica bila je snažan partner i blisko sam surađivala s njima kako bih osigurala da imamo potrebne alatke za suprotstavljanje korupciji u Bosni i Hercegovini”, izjavila je zastupnica Wagner u posebnom priopćenju:

“Bosanci trpe zbog izravnih akcija političara koji bezobzirno siju podjele u BiH, često uz punu podršku Rusije. Ovaj zakon će zaštititi Daytonski sporazum, čuvajući desetljeća napretka nakon užasavajućeg rata, i poslati jasnu poruku da Sjedinjene Američke Države podržavaju mirnu, ujedinjenu i sigurniju Bosnu.”

Sada je na potezu Senat gdje je predložen Zakon o podržavanju Daytonskog mirovnog sporazuma putem sankcija s ciljem spriječavanja “opasne političke krize.”

Zastupnica Wagner kaže da neki dužnosnici u BiH svojim destruktivnim ponašanjem prijete potkopati naslijeđe vodstva SAD u podržavanju stabilnosti zemlje.

SAD podržavaju jedinstvenu, suverenu i multietničku BiH

“Destabilizirajuće i antidemokratsko ponašanje nekih dužnosnika u Bosni i Hercegovini, kao i destruktivni utjecaj Rusije, prijete potkopati naslijeđe vodstva SAD-a u posredovanju u Daytonskom mirovnom sporazumu i podržavanju stabilnosti zemlje. Propisujući sankcije za rješavanje političke krize i korupcije u Bosni i Hercegovini, ovaj zakon jasno stavlja do znanja unutarnjim i vanjskim lošim akterima da će se smatrati odgovornima za ugrožavanje mira i stabilnosti u zemlji. Uoči listopadskih izbora, ova poruka ne može biti kritičnija.”

Između ostalih kritičnih odredbi, ovaj prijedlog zakona poziva Bosnu i Hercegovinu da provede presude Europskog suda za ljudska prava, koje zahtijevaju ukidanje etničkih i vjerskih zahtjeva za obnašanje visokih političkih dužnosti – zahtjeva koji su neprihvatljivo obespravili previše pripadnika BiH stanovništva.

Prijedlog Zakona (rezolucije) koji je usvojen na Predstavničkom domu predviđa da će Sjedinjene Američke Države podržavati jedinstvenu, suverenu i multietničku Bosnu i Hercegovinu, podržati napredak prema euroatlantskim integracijam, koristiti sankcije protiv onih koji podrivaju Daytonski mirovni sporazum i bosansku demokraciju i razotkriti ulogu Rusije u raspirivanju nestabilnosti u Bosni i ugrožavanju prisutnosti Ureda visokog predstavnika i mirovnih snaga EU-a u Bosni i Hercegovini.

Zakon mora biti usvojen i u Senatu

Ovim prijedlogom zakona nameću se sankcije kojima se mogu blokirati viza i imovine stranim osobama (pojedincima ili subjektima) koje su uključene u određene radnje koje prijete miru, stabilnosti ili demokraciji Bosne i Hercegovine.

Predsjednik mora nametnuti takve sankcije određenim stranim osobama, uključujući one koje su odgovorne ili sudjeluju u korupciji ili određenim djelima ili politikama kojima se nastoji ugroziti mir, sigurnost, stabilnost ili teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine; potkopati demokratske procese ili institucije u Bosni i Hercegovini; ili potkopavati Daytonski mirovni sporazum ili određene ovlasti vezane uz sporazum.

Ministarstvo financija može nametnuti određene zabrane i ograničenja stranoj financijskoj instituciji koja svjesno provodi ili omogućava značajnu transakciju za stranu osobu koja podliježe sankcijama prema ovom prijedlogu zakona.

Zahtijeva redovitu komunikaciju kako bi se uspostavio snažan nadzor Kongresa nad korištenjem sankcija od strane američke administracije za pozivanje na odgovornost unutarnjih i vanjskih aktera koji podrivaju stabilnost u Bosni i Hercegovini.

Zakon mora biti usvojen i u Senatu nakon čega ide predsjedniku na potpis.

Izvor: Agencije