New York: Prvi sastanak izraelskog i turskog čelnika od 2008. godine

Izraelski premijer Yair Lapid i turski predsjednik Tayyip Erdogan sastali su se na marginama Opće skupštine UN-a, što predstavlja prvi razgovor uživo između čelnika tih dviju država od 2008. godine.

Osim što su razgovarali o energetici, Lapid je zahvalio Erdoganu na razmjeni obavještajnih podataka između država (Reuters)

Izraelski premijer Yair Lapid i turski predsjednik Tayyip Erdogan sastali su se na marginama Opće skupštine UN-a, što predstavlja prvi razgovor uživo između čelnika tih dviju država od 2008. godine, saopćio je ured izraelskog premijera, prenosi Hina.

Odnosi između Izraela i Turske, dviju zemalja saveznica SAD-a, dugo su bili na nezavidnoj razini zbog žestokih svađa oko palestinskog pitanja, no “otoplili” su posljednjih mjeseci, pri čemu se energetika pojavljuje kao ključno područje suradnje. Očekuje se da će dvije države uskoro razmijeniti nove ambasadore, piše Reuters.

Osim što su razgovarali o energetici, Lapid je zahvalio Erdoganu na razmjeni obavještajnih podataka između država i istaknuo zahtjev Izraela za povratak četvero svojih državljana, od kojih su dvojica vojnika, nestalih u Pojasu Gaze od rata 2014., izvijestio je Lapidov ured.

Turska, koja je i članica NATO-a, podržava skupinu Hamas koja upravlja Gazom i koju velik dio Zapada označava kao terorističku skupinu. Taj je odnos često bio točka spora u nastojanjima da se obnove veze Turske i Izraela, podsjeća Reuters.

Niz sastanaka sa svjetkim liderima

S druge strane, Ankara je bila ogorčena zbog napada na propalestinski humanitarni konvoj koji je 2010. pokušao probiti izraelsku pomorsku blokadu Pojasa Gaze, pri čemu su izraelski marinci ubili deset turskih aktivista.

Od tih nemilih događaja iz 2010. godine, početkom septembra ove godine jedan turski ratni brod je po prvi puta pristao u jednoj izraelskoj luci, onoj u Haifi.

Kako javlja Anadolija Erdogan se osim sa izraelskim premijerom Yairom Lapidom sastao i sa finskim predsjednikom Saulijem Niinistom, predsjednikom Kirgistana Sadirom Caparovim, španskim premijerom Pedrom Sanchezom…

Turski predsjednik je također katko porazgovarao i s katarskim emirom sheikhom Tamimom bin Hamedom Al Sanijem, predsjednikom Kazahstana Kasimom Jomartom Tokayevim, predsjednikom Južne Koreje Yoon Suk-yeulom i premijerkom Bangladeša Sheikh Hasina Wacid.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada