Latvija neće prihvatiti Ruse koji bježe od mobilizacije

Latvija i Finska kažu da je malo vjerovatno da će prihvatiti Ruse koji bježe kako bi izbjegli djelomičnu mobilizaciju koju je naredio Vladimir Putin.

Ostale nacije, uključujući SAD, Nizozemsku i Veliku Britaniju, osudile su ruski potez (AFP)

Neke zapadne zemlje su sugerirale da neće pružiti azil ili utočište ljudima koji bježe iz Rusije nakon što je predsjednik Vladimir Putin najavio djelomičnu mobilizaciju rezervista.

U televizijskom obraćanju u srijedu, Putin je, nakon što je govorio o nuklearnom oružju Moskve, upozorio zapadne zemlje da će Rusija upotrijebiti sva sredstva koja su joj na raspolaganju da zaštiti svoju teritoriju, rekavši da “to nije blef”.

Ubrzo nakon toga, Latvija, koja graniči s Rusijom, saopćila je da neće ponuditi utočište nijednom Rusu koji izbjegne mobilizaciji.

Latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics napisao je na Twitteru: “Zbog sigurnosnih razloga, Latvija neće izdavati humanitarne ili druge vrste viza onim ruskim građanima koji izbjegnu mobilizaciju.”

Ministar: Vojna situacija je stabilna i mirna

U međuvremenu, finski ministar odbrane Antti Kaikkonen kazao je da pažljivo prati situaciju u susjednoj Rusiji, dodajući da postoje razlozi za pooštravanje vizne politike te zemlje za ruske državljane.

“Što se tiče finskog okruženja, mogu reći da je vojna situacija stabilna i mirna… Naše odbrambene snage su dobro pripremljene i situacija se pažljivo prati.”

Ruski ministar odbrane Sergej Špjgu kazao je za državne medije da će mobilizacija uključiti gotovo 300.000 dodatnih vojnika koji će biti pozvani da služe u Ukrajini.

Ostale nacije, uključujući Sjedinjene Američke Države, Nizozemsku i Veliku Britaniju osudile su taj potez.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika rekao je da je ruska odluka “apsolutno predvidljiv apel” i dokaz da rat “jasno ne ide” u korist Moskve.

Refererndum u četiri ukrajinske regije

Naredba za mobilizaciju stigla je dan nakon što je Putin dao podršku referendumima o pridruživanju Rusiji, koji će sljedećih dana biti održani u četiri ukrajinske regije pod kontrolom ruskih trupa, što je prvi korak prema formalnom pripajanju dijela Ukrajine koji je veličine Mađarske.

Zapadne zemlje odbacile su te izbore kao prevaru.

Samoproglašene Donjeck narodna republika (DPR) i Luganska narodna republika (LPR), koje je Putin priznao kao nezavisne neposredno prije početka invazije 24. februara, te dužnosnici koje je postavila Rusija u regijama Herson i Zaporožje objavili su planove za glasanje.

“Podržat ćemo odluku o njihovoj budućnosti koju će donijeti većina stanovnika DPR-a i LPR-a, Zaporožja i Hersona”, kazao je Putin.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada