Iran insistira na američkim garancijama za nuklearni sporazum

Predsjednik Ebrahim Raisi je od SAD-a zatražio garanciju da ta država neće ponovo odustati od nuklearnog sporazuma te je osudio ‘dvostruke standarde’ u pogledu ljudskih prava.

Ebrahim Raisi: Donald Trump se treba suočiti sa suđenjem za ubistvo generala Qassema Soleimanija 2020. (EPA)

Predsjednik Irana Ebrahim Raisi u srijedu je od Sjedinjenih Američkih Država zatražio garanciju da ta država neće ponovo odustati od  nuklearnog sporazuma te osudio “dvostruke standarde” u pogledu ljudskih prava nakon smrti 22-godišnje Iranke koja je umrla u pritvoru nakon što ju je prošle sedmice uhapsila policija zbog neprikladnog odijevanja.

Držeći u ruci fotografiju ubijenog generala Qassema Soleimanija, glavnoga zapovjednika specijalnih iranskih snaga Quds, rekao je kako Teheran želi da se bivši američki predsjednik Donald Trump suoči sa suđenjem za njegovo ubistvo 2020. godine u napadu američkog drona u Iraku, prenosi Hina.

Trump je 2018. godine napustio nuklearni sporazum iz 2015. godine, u skladu s kojim je Iran pristao obuzdati svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija, što je nagnalo Teheran da počne kršiti nuklearne restrikcije godinu kasnije.

“Znamo kakvo je iskustvo povlačenja Amerike iz dogovora”, rekao je Raisi na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

“S takvim iskustvom i ovom perspektivom možemo li zanemariti važno pitanje garancija o trajnom sporazumu?”

Teheran odbacuje neke od dvostrukih standarda

Raisi je pokušao ublažiti kritike upućene na račun smrti 22-godišnje Mahse Amini, koju je u Teheranu uhapsila i privela policija jer navodno nije poštivala pravilo o nošenju hidžaba.

To je potaknulo proteste, koji su odraz tinjajućeg gnjeva naroda zbog pitanja ličnih sloboda u Islamskoj Republici i zbog ekonomije koja pati zbog sankcija.

“Islamska Republika Iran odbacuje neke od dvostrukih standarda nekih vlada kada su posrijedi ljudska prava”, rekao je Raisi.

“Sve dok postoje ti dvostruki standardi, što znači da je pažnja usmjerena samo na jednu stranu, a ne na sve jednako, nećemo imati istinsku pravdu i poštenje.”

“Ljudska prava pripadaju svima, ali ih, nažalost, mnoge vlade gaze”, dodao je, aludirajući na otkrivene neoznačene grobove starosjedilačkog stanovništva u Kanadi, na patnju Palestinaca i fotografije djece migranata koje u SAD-u drže u kavezima.

Izvor: Agencije