Glavna tužiteljica New Yorka optužila Trumpa i njegovu djecu za prevaru

U tužbi podnijetoj državnom sudu New Yorka ističe se da je Trump Organization učestvovala u ‘brojnim prevarama i lažnom predstavljanju’ prilikom pripreme finansijskih izvještaja od 2011. do 2021.

Istraga je fokusirana na to je li Trumpova organizacija krivo iskazala vrijednosti svojih nekretnina kako bi dobila povoljne zajmove i poreske olakšice (EPA)

Tužiteljstvo države New York optužilo je Donalda Trumpa i njegovu djecu za prevaru, nakon trogodišnje istrage o poslovnoj praksi bivšeg predsjednika SAD-a, pokazuju sudski zapisnici.

U tužbi podnijetoj državnom sudu New Yorka na Manhattanu ističe se da je Trump Organization učestvovala u “brojnim prevarama i lažnom predstavljanju” prilikom pripreme godišnjih finansijskih izvještaja od 2011. do 2021.

Kao optuženi su navedeni Trump Organization, sin bivšeg predsjednika Donald Trump mlađi i njegova kći Ivanka Trump.

Istraga državne tužiteljice Letitie James fokusirala se na to je li Trumpova organizacija krivo iskazala vrijednosti svojih nekretnina kako bi dobila povoljne zajmove i poreske olakšice.

James je kazala da su istragom otkriveni “značajni dokazi” da su Trump i njegova kompanija krivo iskazali vrijednost brojnih nekretnina.

Bivši republikanski predsjednik negirao je krivicu i istragu opisao kao politički motiviran lov na vještice.

Tužba je uslijedila nakon sporne istrage u kojoj je demokratkinja James optužila Trumpa, njegovu kompaniju i neke članove porodice za korištenje taktike odgode kako bi ignorirali sudske pozive i izbjegli svjedočenje

Više krivičnih istraga

Trump je 10. augusta odbio odgovarati na pitanja u dugotrajnom svjedočenju iza zatvorenih vrata u uredu tužitelja, pozivajući se na ustavnu privilegiju protiv samooptuživanja više od 400 puta.

Donald Trump Jr. i Ivanka Trump pristali su dati izjave tek nakon sudske odluke.

Tužba predstavlja jedan od najvećih pravnih udaraca za Trumpa otkako je napustio dužnost u januaru 2021. Trump razmišlja o ponovnoj kandidaturi za predsjednika 2024.

FBI je 8. augusta pretražio Trumpovo imanje Mar-a-Lago na Floridi u akciji koju je odobrio sud u sklopu istrage o tome je li nezakonito uzeo predsjedničku dokumentaciju, usključujući povjerljivu.

Trump se također suočava s krivičnom istragom u Georgiji zbog pokušaja da poništi rezultate izbora 2020.

Bivši američki predsjednik odbacuje sve optužbe.

Izvor: Agencije