Francuska: Novi ‘boosteri’ protiv BA.1 verzije korona virusa

Preporučuju se dodatne doze vakcine osobama koje su u riziku od razvoja teškog oblika bolesti, njihovim porodicama i zdravstvenim radnicima.

'Boosteri' koje su razvile kompanije Moderna, Pfizer i BioNTech djeluju na BA.1 verziju omikron virusa i originalnog virusa (EPA)

Francuska agencija za javno zdravlje HAS je, prateći regulatorne odredbe Evropske medicinske agencije (EMA), odobrila dva odvojena “boostera” protiv COVID-19.

“Boosteri” koje su razvile kompanije Moderna, Pfizer i BioNTech djeluju na BA.1 verziju omikron virusa i originalnog virusa koji je prvobitno otkriven u Kini, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

HAS potvrđuje svoju preporuku da se najesen daju dodatne doze vakcine protiv COVID-19 osobama koje su u riziku od razvoja teškog oblika bolesti, kao i njihovim porodicama i zdravstvenim radnicima.

Vakcine za starije od 12 godina

Grupa visokorizičnih osoba uključuje ljude starije od 60 godina, osobe slabijeg imuniteta, teške hronične bolesnike i trudnice.

Preporuka na nivou cijele Evropske unije je da se vakcine dozvole za osobe u dobi od 12 i više godina koje su primile barem jednu vakcinu protiv COVID-19.

Izvor: Agencije