Bugarska očekuje isporuku američkih lovaca F-16

Članica Evropske unije i NATO-a je blizu kupovini druge serije od osam novih borbenih aviona F-16 i prateće opreme od SAD-a, u okviru dogovora vrijednog 1,3 milijarde dolara.

Bugarska je 2019. godine naručila osam aviona Lockheed Martin F-16, u namjeri da zamijeni stare ruske borbene avione MiG-29 (EPA)

Bugarska je blizu kupovine druge serije od osam novih borbenih aviona F-16 i prateće opreme od Sjedinjenih Američkih Država, u okviru dogovora vrijednog 1,3 milijarde dolara, izjavio je privremeni ministar odbrane te zemlje Dimitar Stojanov.

Kao članica Evropske unije i NATO-a, Bugarska je 2019. godine naručila osam aviona Lockheed Martin F-16, u namjeri da zamijeni stare ruske borbene avione MiG-29 i poboljša usklađenost sa standardima NATO-a, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Nabavka novih aviona je izuzetno važna za bugarsku avijaciju. Imamo stare sovjetske avione, koje ne možemo održavati zbog problema koji su se desili nakon sukoba u Ukrajini”, rekao je Stojanov novinarima i potvrdio da je privremena vlada odobrila projekat nabavke osam novih F-16.

Novi vojni paket

Dogovor mora odobriti Parlament Bugarske, koji će biti sazvan nakon općih izbora 2. oktobra.

“SAD je u aprilu odobrio potencijalnu prodaju novog vojnog paketa, koji pruža mogućnosti za raketne udare zrak-zemlja i zrak-zrak”, podsjetio je Stojanov.

Bugarska trenutno vodi pregovore s Poljskom o kupovini osam motora kako bi njena flota MiG-ova ostala operativna do kraja 2023. godine.

Očekuje se da će prvi avioni F-16 biti isporučeni Bugarskoj 2025. godine, rekao je Stojanov.

Izvor: Agencije