Sve više djece u Njemačkoj živi u opasnosti od osiromašenja

Četvoročlana porodica u Njemačkoj smatra se siromašnom ako ima primanja od najviše 2.900 eura mjesečno.

Prema aktuelnim statistikama, siromašnom se smatra porodica kojoj je raspolaganju stoji manje od 60 posto prosječnog primanja (EPA)

Sve više djece u Njemačkoj ugroženo je siromaštvom, prenose njemački mediji, navodeći da je taj postotak u 2021. iznosio 20,8 posto.

“Godine 2021, 20,8 posto maloljetnika u Njemačkoj je živjelo u porodicama koje su pogođene siromaštvom“, objavili su mediji pozivajući se na informacije koje je na upit stranke Ljevica objavila njemačka vlada.

Prema aktuelnim statistikama, siromašnom se smatra porodica kojoj je raspolaganju stoji manje od 60 posto prosječnog primanja. Za četveročlanu porodicu ta granica u Njemačkoj iznosi 2.904 eura mjesečno.

Postotak maloljetnih osoba koje žive u opasnosti od siromaštva je od početka mjerenja ove vrijednosti 2015. porastao s 19,7 na 20,8 posto.

Rastuće cijene

Predsjednik zastupničkog kluba stranke Ljevica Dietmar Bartsch upozorio je, u dnevniku „Augsburger Allgemeine“, na mogućnost dodatnog zaoštravanja finansijske situacije kod porodica s djecom.

„Zbog inflacije i naglo rastućih cijena energenata raste i opasnost povećanja broja djece koja žive u siromaštvu“, rekao je Bartsch.

On je od njemačke vlade zatražio da, pored standardnih finansijskih mjera podrške za građane, zbog inflacije i porasta cijene energenata uvede i poseban mehanizam koji bi djecu zaštitio od siromaštva.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada