SAD povećava broj letova za Havanu

Povećanje broja letova, koji počinju od sredine decembra, najavljeno je pored uobičajenih šest letova American Airlinesa i tri vikend leta kompanije JetBlue.

U junu je američko ministarstvo transporta ukinulo niz ograničenja za letove za Kubu, uključujući ukidanje zabrane letova američkih avio-kompanija ka manjim kubanskim aerodromima izvan Havane (Reuters)

Administracija predsjednika Josepha Bidena odobrit će povećanje broja letova za Havanu sa dodatnih 13 sedmičnih polazaka kompanije American Airlines iz Miamija i vikend letovima kompanije JetBlue iz Fort Lauderdalea na Floridi, saopštilo je američko ministarstvo transporta (USDOT).

Povećanje broja letova je najavljeno pored uobičajenih šest letova American Airlinesa i tri vikend leta kompanije JetBlue, piše Reuters, prenosi Tanjug.

U saopštenju USDOT-a se navodi da letovi moraju početi do sredine decembra.

U junu je američko ministarstvo transporta ukinulo niz ograničenja za letove za Kubu, uključujući ukidanje zabrane letova američkih avio-kompanija ka manjim kubanskim aerodromima izvan Havane.

Državni sekretar SAD Antony Blinken je tada rekao da ta akcija predstavlja “podršku kubanskom narodu i vanjskopolitičkim interesima Sjedinjenih Američkih Država”.

Zabrane u vrijeme Trumpove administracije

Prethodna administracija pod predsjednikom Donaldom Trumpom zabranila je letove putničkih aviokompanija na manje kubanske aerodrome.

U julu je American Airlines dobio dozvolu da nastavi sa radom na nekim manjim kubanskim aerodromima. American je tražio odobrenje za letove iz Miamija za Santa Claru, Holguin, Matanzas/Varadero i Santiago de Cuba.

Iz aviokompanije je ranije ove godine saopšteno da će letovi “poboljšati uslugu i pristup između SAD-a i lokacija izvan Havane, nakon više od dvije godine tokom kojih je takva usluga bila obustavljena”.

Za vrijeme Trumpove administracije, Sjedinjene Američke Države su nametnule ograničenje na čarter letove za Kubu na 3.600 godišnje, a kasnije su obustavile privatne čarter letove za tu zemlju. Također je zabranjeni su čarter letovi na sve kubanske aerodrome osim Havane.

Izvor: Agencije