Putin: Redovno razgovaram s Vučićem

Rusija cijeni uravnotežen kurs Srbije i nastavit će je podržavati u zaštiti njenih prava i interesa, rekao je ruski predsjednik.

Nastavit ćemo našim srpskim prijateljima pružati sveobuhvatnu podršku, tvrdi Vladimir Putin (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da će Rusija nastaviti podržavati Srbiju u zaštiti njenih prava i interesa.

“U okviru međunarodnog prava, oslanjajući se, prije svega, na Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, nastavit ćemo našim srpskim prijateljima pružati sveobuhvatnu podršku u očuvanju legitimnih prava i interesa Srbije, zaštiti njenog državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, rekao je on u Moskvi, na uručenju akreditiva ambasadorima dvadesetak zemalja, među kojima je bio i ambasador Srbije Momčilo Babić.

‘Raditi na proširenju saradnje’

Kako je objavljeno na sajtu Kremlja, Putin je rekao da Rusiju i Srbiju povezuju strateški partnerski odnosi, zasnovani na tradiciji prijateljstva, kulturne, duhovne i historijske bliskosti dva bratska naroda, i da će Moskva nastaviti produbljivati tu saradnju, prenosi Tanjug.

“Sa predsjednikom [Srbije Aleksandrom] Vučićem, u ličnim susretima i telefonom, redovno razgovaramo o ključnim pitanjima daljeg razvoja saradnje. Cijenimo želju naših srpskih prijatelja da vode uravnotežen, nezavisan kurs u međunarodnoj areni i nastavit ćemo raditi zajedno na produbljivanju političkog dijaloga, proširenju saradnje u privredi, trgovini, naučnoj, tehničkoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi”, naveo je ruski predsjednik.

Izvor: Agencije