Proglašena epidemija ebole u Ugandi

Afrički ured WHO-a objavio je u saopštenju da se radi o relativno rijetkom sudanskom soju ebole, nakon što su ugandske zdravstvene vlasti istražile šest sumnjivih smrti u istom okrugu ovog mjeseca.

'Trenutno postoji osam sumnjivih slučajeva koji primaju njegu u zdravstvenoj ustanovi', objavio je WHO Afrika (Reuters)

U Ugandi je proglašena epidemija virusa ebole, saopštili su u utorak tamošnje ministarstvo zdravstva i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Ministarstvo je na Twitteru objavilo da je potvrđen slučaj ebole u centralnom okrugu Mubende. Dvadesetčetverogodišnji muškarac sa simptomima ebole kasnije je preminuo, piše Reuters, prenosi Hina.

Afrički ured WHO-a objavio je u saopštenju da se radi o relativno rijetkom sudanskom soju ebole, nakon što su ugandske zdravstvene vlasti istražile šest sumnjivih smrti u istom okrugu ovog mjeseca.

“Trenutno postoji osam sumnjivih slučajeva koji primaju njegu u zdravstvenoj ustanovi”, objavio je WHO Afrika, dodajući da pomaže zdravstvenim vlastima Ugande u njihovoj istrazi i raspoređivanju osoblja na pogođeno područje.

Često smrtonosna virusna bolest

Ebola je rijetka, ozbiljna i često smrtonosna bolest koju uzrokuje virus ebole.

Prenosi se direktnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba, bilo živih ili preminulih. U to je uključen i nezaštićen spolni odnos s pacijentima, kod kojih je virusna nukleinska kiselina detektirana i do 193 dana nakon njihovog potpunog oporavka od bolestim, stoji na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Bolest se može dobiti i direktnim kontaktom s krvlju i drugim tjelesnim tekućinama zaraženih divljih životinja, živih ili uginulih, poput majmuna, šumskih antilopa i šišmiša.

Virus ebole ne prenosi se zrakom poput virusa gripe.

Bolest iznenada započinje dva dana do 21 dana nakon izlaganja virusu pojavom groznice, bolova u mišićima, slabosti, glavobolje i grlobolje.

Sljedeću fazu bolesti obilježavaju povraćanje, proljev, osip i neispravan rad jetre i bubrega.

Neki pacijenti imaju obilna unutrašnja i vanjska krvarenja te im prestane raditi više organa.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada