Meksiko: U zemljotresu poginula najmanje jedna osoba

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador objavio je u videoporuci na Twitteru da je jedna osoba poginula kada se srušio zid tokom zemljotresa u Manzanillu, u državi Colima.

Epicentar zemljotresa zabilježen je 37 kilometara jugoistočno od grada Aquila, u državi Michoacan, na dubini od oko 15 kilometara, objavio je Američki geološki zavod (USGS) (EPA)

Najmanje jedna osoba poginula je u zemljotresu jačine 7,6 stepenih po Richteru koji je pogodio meksičku državu Michoacan, javlja Anadolija.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador objavio je u videoporuci na Twitteru da je jedna osoba poginula kada se srušio zid tokom zemljotresa u Manzanillu, u državi Colima.

Epicentar zemljotresa zabilježen je 37 kilometara jugoistočno od grada Aquila, u državi Michoacan, na dubini od oko 15 kilometara, objavio je Američki geološki zavod (USGS).

Izdato je upozorenje na “prijetnju cunamija”, jer je zemljotres zabilježen u području blizu obale.

Predsjednik Obrador je naveo da se sastao sa šeficom vlade Meksiko Cityja Claudijom Sheinbaum te kako je obaviješten da u glavnom gradu nije bilo ozbiljne štete.

Sirene za vježbu

Obrador, koji je podijelio fotografiju tokom razgovora s guvernerom države Michoacan Alfredom Ramirezom Bedollom, rekao je da je šteta nastala samo u blizini epicentra zemljotresa.

Do zemljotresa je došlo ubrzo nakon zemljotresne vježbe izvedene zbog potresa u Meksiku 19. septembra 1985. i istog datuma 2017. godine, koji su koštali živote hiljada ljudi.

Sirene za vježbu oglasile su se u 12:19 po lokalnom vremenu, a Nacionalna seizmološka služba objavila je da se potres dogodio u 13.05 sati.

Više od 10.000 ljudi izgubilo je život u zemljotresu jačine 8,1 stepen 1985. godine, čiji su epicentar bila priobalna područja države Michoacan.

Dana 19. septembra 2017. godine u zemljotresu jačine 7,1 stepen Rihterove skale, čiji je epicentar bio južno od Mexico Cityja, život je izgubilo 370 ljudi, a zemljotresom je pogođeno 250.000 ljudi, dok je uništeno oko 50.000 kuća.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada