Kirgistan i Tadžikistan potpisali protokol o prekidu graničnih sukoba

Sporazum predviđa potpuni prekid neprijateljstava, kao i istragu nedavnih sukoba.

Protokol su potpisali predsjednik Komiteta za nacionalnu bezbjednost Kirgistana Kamchibek Tashiev​​​​​​​ i njegov tadžikistanski kolega Saimumin Yatimov (Anadolija)

Kirgistan i Tadžikistan potpisali su protokol o prekidu graničnih sukoba u kojima su poginule desetine osoba, objavili su u utorak mediji u Kirgistanu, prenosi Anadolija.

“U skladu s ranijim sporazumima o prekidu vatre i deeskalaciji, sporazum potpisan kasno u ponedjeljak predviđa potpuni prekid neprijateljstava, povlačenje trupa i vojne opreme u njihove stalne službe, zajedničku inspekciju graničnih ispostava i komandnih punktova i detaljnu istragu oružanih sukoba”, objavila je novinska agencija AKIpress.

Protokol su potpisali predsjednik Komiteta za nacionalnu bezbjednost Kirgistana Kamchibek Tashiev​​​​​​​ i njegov tadžikistanski kolega Saimumin Yatimov.

Sukobi izbili 14. septembra

Sukobi su izbili na spornom dijelu granice u regiji Batken u Kirgistanu 14. septembra, a kasnije je dogovoren prekid vatre.

Dvije zemlje su se međusobno optuživale za kršenje primirja, a u regionu je proglašeno vanredno stanje.

Dok je zemlja obilježavala nacionalni dan žalosti, predsjednik Kirgistana Sadyr Japarov je u televizijskom obraćanju u ponedjeljak rekao da se nastavljaju napori da se granična pitanja riješe mirnim putem.

Prošle sedmice, predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon i kirgistanski predsjednik Japarov sastali su se na samitu Šangajske organizacije za saradnju u Samarkandu u Uzbekistanu i dogovorili da se sukob riješi diplomatskim putem.

Izvor: Agencije