Japan: Žrtve tropske oluje, deseci hiljada bez struje

Nove štete prijavljene su u južnom Japanu gdje je tajfun Nanmadol udario tokom vikenda, prije nego što je oslabio dok se kretao sjeverno.

Više od 130.000 domova većinom u oblasti ostrva Kyushu danas je i dalje bez struje, javilo je Ministarstvo ekonomije i industrije (EPA)

U tropskoj oluji koja je donijela jake kiše širom Japana stradalo je dvoje ljudi, a povrijeđeno je više od 100, saobraćaj je paraliziran dok je hiljade domova ostalo bez struje, javili su danas zvaničnici, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Japanska meteorološka agencija javila je da je oluja napustila kopneni dio Japana i krenula ka Tihom okeanu kod sjeverne japanske obale.

Nove štete prijavljene su u južnom Japanu gdje je tajfun Nanmadol udario preko vikenda prije nego što je oslabio dok se kretao sjeverno.

Lakše povrede

Na otoku Tanegashima, južno od otoka Kyushu oštećen je zid svemirskog centra Agencije za avijaciju i istraživanje, javilo je Ministarstvo ekonomije i industrije. Procjenjuje se obim štete na zgradi gdje se sklapaju rakete.

Prijavljeno je dvoje mrtvih jučer, kada je oluja bila snažnija, u prefekturi Miyazaki na glavnom južnom otoku Kyushu, javila je Agencija za upravljanje požarima i katastrofama.

Jedan čovjek nađen je u automobilu koji je potopljen na farmi, a drugi ispod klizišta. Većina je lakše povrijeđena.

Prizemljeni deseci letova

Više od 130.000 domova većinom u oblasti ostrva Kyushu danas je i dalje bez struje, javilo je Ministarstvo ekonomije i industrije.

Saobraćaj je uglavnom normaliziran danas kada su se ljudi vratili na posao poslije produženog vikenda.

Brzi vozovi i većina kopnenog saobraćaja je nastavila rad ali deseci letova prizemljeno je u sjeveroistočnom Japanu.

Izvor: Agencije