Izrael imenovao ambasadoricu u Turskoj

Posljednji korak u otopljavanju odnosa između dvije države nakon višegodišnjih tenzija.

Izrael i Turska u junu su zvanično objavili obnovu punih diplomatskih odnosa, uključujući i razmjenu ambasadora (EPA)

Izrael će imenovati ambasadora u Turskoj po prvi put u četiri godine, što je posljednji korak u otopljavanju odnosa između dvije države nakon višegodišnjih tenzija.

Irit Lillian, iskusna diplomatkinja koja je bila na čelu izraelske Ambasade u Ankari posljednje dvije godine, bit će imenovana za ambasadoricu, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Izraela u ponedjeljak.

Okršaj Erdogana i Peresa

Turska je 2018. povukla svog ambasadora iz Izraela i naredila izraelskom ambasadoru da napusti njenu teritoriju u znak protesta na izraelsko ubijanje velikog broja Palestinaca na protestima duž granice Pojasa Gaze.

Nekada prisni odnosi su počeli postati hladniji nakon izbora Recepa Tayyipa Erdogana, glasnog kritičara izraelskog odnosa prema Palestincima, za premijer 2003. godine.

Sada turski predsjednik je privukao veliku pažnju kada je verbalno napao bivšeg premijera Izraela Shimona Peresa na bini Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu 2009. godine.

Vrhunac tenzija desio se 2010. godine kada su izraelski komandosi upali na turski brod koji je pokušao probiti blokadu, koju je nametnuo Izrael na Pojas Gaze koji je pod opsadom, kako bi dostavili humanitarnu pomoć. Devet turskih aktivista je tada ubijeno.

Novo poglavlje

No, dvije države su posljednjih godina učinile dosta kako bi popravile odnose. Jedan od koraka novog povezivanja je martovska posjeta Turskoj izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga gdje je razgovarao sa Erdoganom.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je boravio u Jerusalemu krajem maja, a tu je posjetu njegov tadašnji kolega (a sada premijer) Yair Lapid nazvao „novim poglavljem“ bilateralnih odnosa.

Potom su Izrael i Turska u junu zvanično objavili obnovu punih diplomatskih odnosa, uključujući i razmjenu ambasadora.

Erdogan je u augustu pokušao uvjeriti Palestince da poboljšanje odnosa sa Izraelom neće oslabiti tursku podršku Palestini.

Izvor: Agencije