Erdogan: Izbori u BiH bez problema doprinijet će stabilnosti regije

Ulažemo intenzivne napore za jačanje mira i stabilnosti na Balkanu i rješavanje nesporazuma kroz dijalog, rekao je turski predsjednik na Generalnoj skupštini UN-a.

Recep Tayyip Erdogan je početkom septembra posjetio Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u utorak izjavio kako će održavanje predstojećih općih izbora u Bosni i Hercegovini bez problema i napredak u procesu dijaloga Kosova i Srbije doprinijeti stabilnosti regije.

Na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku govorio je o brojnim temama, među kojima je bila i situacija u regiji Zapadnog Balkana, prenosi Anadolija.

“Ulažemo intenzivne napore u bilateralnim i multilateralnim platformama za jačanje mira i stabilnosti na Balkanu i rješavanje nesporazuma kroz dijalog”, rekao je Erdogan.

‘Za trajni mir između Rusije i Ukrajine’

Turski predsjednik podsjetio je da je početkom septembra bio na regionalnoj turneji, u okviru koje je posjetio Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku.

“Održavanje izbora u Bosni i Hercegovini bez problema i napredak u procesu dijaloga Kosova i Srbije doprinijet će stabilnosti regije”, poručio je Erdogan.

Poručio je kako Turska naglašava ključnu ulogu dijaloga i diplomatije u deeskalaciji napetosti između Rusije i Ukrajine.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da iskreno podrži napore za trajni mir između Rusije i Ukrajine.

Podvukao je kako Turska nastoji riješiti sukobe posredovanjem.

“Nastavit ćemo pojačavati naše napore da se rasplamsali rat okonča na temelju teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Ukrajine”, rekao je Erdogan.

“Zajedno moramo pronaći razumno, pošteno i održivo diplomatsko rješenje, koje će objema stranama omogućiti dostojanstven izlazak iz krize.”

‘Nezavisna i suverena palestinska država’

U fokusu Erdoganovog obraćanja bilo je i palestinsko pitanje.

“Ne postoji mogućnost pravednog, trajnog i sveobuhvatnog rješenja bez uspostavljanja nezavisne i suverene palestinske države, s Istočnim Qudsom [Jerusalemom] kao glavnim gradom.”

Dotakao se i aktuelnih napetosti i sukoba izmeđi Armenije i Azerbejdžana.

“Vjerujemo u mogućnost skorog potpisivanja opsežnog mirovnog sporazuma između Azerbejdžana i Armenije”, kazao je Erdogan.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada