Američki sud naredio Hezbollahu da plati 111 miliona dolara grupi Amerikanaca

Slučaj je pokrenut prema američkom Zakonu o borbi protiv terorizma, a tužioci su naveli da im je Hezbollah nanio fizičke i emotivne povrede, kao i štetu njihovoj imovini.

Izrael i Hezbollah su vodili rat 2006. godine koji je trajao mjesec dana (EPA - Ilustracija)

Američki federalni sud u New Yorku naredio je libanskoj političkoj grupi Hezbollah da plati 111 miliona dolara odštete grupi Amerikanaca koja ih je tužila jer su bili ranjeni u raketnim napadima te grupe tokom rata sa Izraelom 2006. godine.

Slučaj je pokrenut prema američkom Zakonu o borbi protiv terorizma, a tužioci su naveli da im je Hezbollah nanio fizičke i emotivne povrede, kao i štetu njihovoj imovini, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Važna pravna pobjeda

Takve građanske tužbe protiv političkih grupa teško je sprovesti, ali Nitsana Darshan-Leitner, jedna od advokatica koja je zastupala tužioce, rekla je da je to važna pravna pobjeda protiv grupe koju podržava Iran.

Glasnogovornik Hezbollaha odbio je prokomenatrisati presudu.

Izrael i Hezbollah su vodili rat 2006. godine koji je trajao mjesec dana. Izrael je gađao mete u Libanu, dok je Hezbollah lansirao na hiljade raketa na gradove na sjeveru Izraela. Izrael i dalje smatra tu grupu velikom prijetnjom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada