Američki istraživač: Sa više imigranata, Amerika može nadmašiti Kinu

Rast stanovništva pao je na najniži nivo u novijoj američkoj historiji zbog pada nataliteta i povećanja broja umrlih, te nastavka imigracione politike koju je Amerika usvojila pod Trumpom.

Ako SAD želi pobijediti u dugoročnom nadmetanju sa zemljom koja ima četiri puta veću populaciju, mora iskoristiti sva raspoloživa sredstva (Reuters)

Imajući u vidu da je saradnja između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine pala na najniži nivo od normalizacije odnosa između dvije zemlje, Washington je sve zabrinutiji da će Kina, koja sada razvija svoje vojne sposobnosti, zauzeti područja do kojih može doći u bliskoj budućnosti, posebno Tajvan.

Ike Barrash, politolog i istraživač koji se bavi pitanjima Kine i nadmetanja velikih sila, u članku u američkom magazinu National Interest skreće pažnju na rivalstvo između Amerike i Kine u borbi za globalnu hegemoniju i na značaj uloge useljavanja kako bi se u ovom natjecanju ostvarila prednost u korist Washingtona.

Ako SAD želi pobijediti u dugoročnom nadmetanju sa zemljom koja ima četiri puta veću populaciju, mora iskoristiti sva raspoloživa sredstva, posebno meku moć, i iskoristiti velike pogodnosti koje nudi otvaranje vrata imigraciji, kaže Barrash.

Rast stanovništva pao je na najniži nivo u novijoj američkoj

Smatra da najbolji i najsjajniji talenti na svijetu žele studirati, pokrenuti posao i plaćati porez u SAD-u. Umjesto dobrodošlice tim talentima, američka politika osmišljena da obuzda imigraciju uzrokuje demografski pad u zemlji sličan onom u Kini.

Kaže da je Amerika u posljednje tri godine izdala vize za manje od tri posto od više od 20 miliona zahtjeva za vizu godišnje.

Rast stanovništva pao je na najniži nivo u novijoj američkoj historiji zbog pada nataliteta i povećanja broja umrlih, te nastavka imigracione politike koju je Amerika usvojila pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Barrash je zaključio da važnost otvaranja vrata imigrantima nije vezana samo za jačanje američke ekonomije, već će pomoći u postizanju vojne ravnoteže u američkoj vojsci. To je strategija koju je Zapadna Evropa usvojila tokom hladnog rata kako bi se suprotstavila sovjetskoj prijetnji kada je širom otvorila vrata imigrantima kako bi obnovila svoju populaciju.

Izvor: Agencije