Al-Nashif zatražila pokretanje istrage o smrti Mahse Amini

Kancelarija UN-a za ljudska prava saopćila je da je iranska moralna policija posljednjih mjeseci počela da intezivnije kontroliše žene koje ‘ne nose pravilno’ hidžab.

Mahsa Amini, 22-godišnjakinja iz iranske pokrajine Kurdistan, pala je u komu i umrla nakon što ju je prošle sedmice u Teheranu uhapsila policija za moral (Reuters)

Vršiteljica dužnosti visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava Nada Al-Nashif zatražila je pokretanje nezavisne istrage o smrti Iranke Mahse Amini koju je uhapsila policija za moral.

Njena smrt izazvala je demonstracije širom zemlje, uključujući i u glavnom gradu Teheranu, gdje su demonstranti skandirali protiv vlade i sukobili se sa policijom, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Kancelarija UN-a za ljudska prava saopćila je da je iranska moralna policija posljednjih mjeseci počela da intezivnije kontroliše žene koje ne nose pravilno hidžab. Na pojedinim videosnimcima vidi se kako pripadnici patrole šamaraju žene, udaraju ih pendrecima i bacaju u policijske kombije jer su “previše opušteno” nosile hidžab.

Slična patrola je prošlog utorka uhapsila 22-godišnju Mahsu Amini i odvela je u policijsku stanicu gdje se djevojka srušila. Preminula je tri dana kasnije.

Tragična smrt Mahse Amini

Iranska policija negirala je da je Amini maltretirana i saopćila da je preminula od srčanog udara. Vlasti su saopćile da istražuju incident.

“Tragičnu smrt Mahse Amini i navode o mučenju i zlostavljanju mora hitno, nepristrasno i efikasno da istraži nezavisni nadležni organ”, izjavila je Nada Al-Nashif.

Iranska vlada nije odmah prokomentarisala njenu izjavu, ali je ranije kritikovala rad istražitelja UN-a koji se bave pitanjima poštovanja ljudskih prava u Iranu.

Policija je prošle sedmice objavila videosnimak koji navodno pokazuje trenutak kada se Amini srušila, međutim, njena porodica navodi da ona nije imala srčanih problema.

Porodica optužuje policiju

Njen otac Amjad Amini je rekao je za iransku novinsku web-stranicu da su svjedoci vidjeli kako je guraju u policijski auto.

“Tražio sam pristup snimcima sa kamera u autu, kao i u dvorištu policijske stanice, ali mi nisu dali odgovor”, rekao je on.

On je također optužio policiju da je nije dovoljno brzo prebacila u bolnicu, rekavši da je mogla da bude reanimirana. Rekao je i da mu, kada je stigao u bolnicu, nije bilo dozvoljeno da vidi tijelo, ali da je uspio vidjeti modrice na njenom stopalu.

Vlasti su vršile pritisak na njega da je ukopa noću, očigledno da bi smanjili vjerovatnoću izbijanja protesta, ali Amini je rekao da ih je porodica uvjerila da im dozvole da je sahrane u 8:00 sati ujutru.

Demonstracije širom Irana

Amini je pripadala Kurdima i sahranjena je u subotu u svom rodnom gradu Sakezu na zapadu Irana.

Pet osoba je ubijeno u kurdskom regionu u Iranu kada su snage sigurnosti otvorile vatru tokom protesta zbog smrti žene u policijskom pritvoru, saopćila je grupa za zaštitu prava Kurda, trećeg dana nemira zbog incidenta koji je izazvao gnjev širom zemlje, preneo je Reuters.

Dvije osobe su poginule kada su snage sigurnosti otvorile vatru na demonstrante u kurdskom gradu Sakezu, rodnom gradu Mahse Amini, objavila je organizacija za ljudska prava Hengaw na Twitteru.

U saopćenju se navodi da je još dvoje ljudi ubijeno u gradu Divandareh u “direktnoj vatri” snaga sigurnosti, a peta osoba je ubijena u Dehgolanu, također u kurdskom regionu. Reuters navodi da nije mogao nezavisno provjeriti ove izvještaje.

Izvor: Agencije