U izraelskom napadu oštećen sirijski aerodrom, pokazuju satelitski snimci

U izraelskom napadu u Siriji oštećeni su pista i zgrada blizu vojnog dijela aerodroma grada Halepa, pokazuju satelitski snimci koje je analizirao AP.

Na satelitskim snimcima kompanije Planet Labs PBC se vide mjesta napada (AP)

U izraelskom napadu u Siriji oštećeni su pista i zgrada blizu vojnog dijela aerodroma grada Halepa, pokazuju satelitski snimci koje je u petak analizirao AP.

Napad na Međunarodni aerodrom Halep izveden je u srijedu uvečer, nekoliko mjeseci poslije napada na pistu na glavnom sirijskom aerodromu u glavnom gradu Damasku, a cilj je bilo sprečavanje isporučivanja iranskog oružja snagama u toj zemlji, prenosi Beta.

Na satelitskim snimcima kompanije Planet Labs PBC od četvrtka se vide vozila oko mjesta jednog napada na aerodromu kraj zapadnog kraja jedine piste na kojoj je od napada bio i požar.

U drugom napadu pogođena je zgrada gdje je bila radio i navigaciona oprema.

Rad aerodroma je ometen zbog napada i sirijsko Ministarstvo odbrane je u četvrtak štetu ocijenilo kao veliku.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, smatra da je cilj bila isporuka iranskih raketa na aerodrom Halepa.

Iran i libanski Hezbollah su na strani sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u ratu u toj zemlji koji je počeo 2011. godine.

Napadi Izraela

U srijedu, prije izraelskog napada, teretni avion “Antonov An-74” iranske aviokompanije Yas Air primijećen je na radaru, a sudeći po visini i lokaciji, planirano je da sleti u Halep.

Teretni avioni nad Sirijom obično ne objavljuju informacije o lokaciji, dijelom zbog međunarodnih sankcija uvedenih protiv Assadove vlade.

Iran i sirijske misije u Ujedinjenim narodima nisu odgovorile na molbu AP-a da komentiraju snimke. Izrael je izveo više napada na Siriju u okviru svog neobjavljenog rata protiv Irana, ali napad u srijedu nije potvrdio.

Ministarstvo vanjskih poslova Sirije je pozvalo Vijeće sigurnosti UN-a da osudi napade, navodeći da Damask smatra Izrael odgovornim za namjerno ciljanje međunarodnih aerodroma u Damasku i Halepu i ugrožavanje civilnih postrojenja i života civila.

Sirijski putnički letovi između Halepa i Damaska, dva najveća sirijska aerodroma, obnovljeni su u februaru 2020. godine.

Izraelski napad se dogodio u vrijeme napetosti na širem Bliskom istoku i neizvjesnosti o ishodu pregovora o nuklearnom sporazumu između Irana i velikih sila.

Izvor: Agencije