Švicarska garda traži 25 muškaraca da čuvaju papu

Elitna i živopisno odjevena Švicarska garda ima glavnu misiju zaštititi papu i Vatikan, koji se prostire na 108 hektara, a trenutno ima 110 pripadnika.

Garda je otvorila novi ured za medije i kontakt u Švicarskoj (ANSA)

Najmanja vojska na svijetu, u najmanjoj državi na svijetu, povećat će se i traži nekolicinu dobrih ljudi, javlja Hina.

Elitna i živopisno odjevena Švicarska garda ima glavnu misiju zaštititi papu i Vatikan koji se prostire na 108 hektara, a trenutno obuhvaća 110 pripadnika.

Uoči Svete godine 2025, kada se očekuje da će milioni hodočasnika posjetiti Vatikan, garda će se povećati za 25 pripadnika na ukupno 135, povećanje od gotovo 23 posto.

Kako bi pomogla u zapošljavanju, Švicarska garda otvorila je novi ured za medije i kontakt u Švicarskoj, navodi se u saopćenju koje je Garda objavila.

Javiti se mogu neoženjeni Švicarci u dobi između 19 i 31 godine, katolici dobrog zdravlja, s “besprijekornom reputacijom i visoki najmanje 1,74 metra te su završili osnovnu obuku u švicarskoj vojsci ”, navodi se na internetskoj stranici Garde.

Mogu se vjenčati nakon što su odslužili pet godina.

Franjo imenovao žene na visoke položaje

Jedinica, čija je glavna misija zaštita pape, bila je isključivo muška od osnutka 1506. No, to bi se moglo promijeniti.

Njihova nova kasarna u Vatikanu, koja se počinje graditi 2026., bit će namijenjena za smještaj pripadnica ako im papa Franjo ili njegovi nasljednici dopuste da im se pridruže, rekli su dužnosnici.

Franjo (85) imenovao je žene na brojne visoke položaje i vodeća mjesta u vatikanskoj administraciji.

U martu je predstavio novi propis koji će svakom krštenom katoliku laiku, uključujući žene, omogućiti da bude na čelu većine vatikanskih odjela.

Švicarska fondacija već je prikupila više od 37 miliona švicarskih franaka od procijenjenih 45 miliona švicarskih franaka koliko je potrebno za zamjenu sadašnje 150 godina stare kasarne.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada