Ruske banke izgubile 25 milijardi dolara u prvoj polovini godine

Približno dvije trećine gubitaka banaka odnosi se na devizno poslovanje, rekao je Dmitrij Tulin, prvi zamjenik predsjednika ruske Centralne banke Rusije.

Centralna banka ne očekuje da će se ponoviti bankarska kriza od 2014. do 2017. godine (EPA)

Ruske banke su u prvih šest ovogodišnjih mjeseci izgubile ukupno 1.500 milijardi rubalja (24,95 milijardi dolara), izjavio je u petak visoki dužnosnik ruske Centralne banke.

Približno dvije trećine gubitaka banaka odnosi se na devizno poslovanje, rekao je Dmitrij Tulin, prvi zamjenik predsjednika ruske Centralne banke, za poslovni dnevnik RBC, prenosi Hina.

To je prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu u februara da je ruski regulator objavio podatke o rezultatima poslovanja bankarskog sektora.

Gubici koncentrirani među najvećim bankama

Tulin je izjavio da su “šanse veće od 50 posto” da gubici u cijeloj 2022. godini neće premašiti 1.500 milijardi rubalja iz prvog polugodišta.

Gubici su, kako je istaknuo, koncentrirani među najvećim bankama.

Institucije koje su poslovale s gubitkom zabilježile su ukupni gubitak od 1.900 milijardi rubalja (31,60 milijardi dolara), dok su profitabilni zajmodavci ostvarili ukupnu dobit od 400 milijardi rubalja (6,65 milijardi dolara).

Centralna banka ne očekuje da će se ponoviti bankarska kriza od 2014. do 2017. godine, kada je regulator bio primoran spasiti nekoliko zajmodavaca, a stotinama slabo kapitaliziranih banaka oduzeo bankarske dozvole, poručio je Tulin.

Izvor: Agencije