Biden: Trump i pristalice prijetnja Ustavu

Američki predsjednik Joe Biden označio je svog prethodnika Donalda Trumpa i njegove pristalice iz redova republikanaca kao ekstremiste koji su prijetnja Ustavu SAD-a.

'Nije moguće podržavati pobunu i biti proamerički orijentiran', kazao je Biden (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden označio je svog prethodnika Donalda Trumpa i njegove pristalice iz redova republikanaca kao ekstremiste koji su prijetnja Ustavu Sjedinjenih Američkih Država i koji namjeravaju da, kako je rekao, unište američku demokratiju.

“Postoje opasnosti koje ne možemo dozvoliti da prevladaju”, poručio je Biden, optuživši Trumpa i njegove pristalice da nastoje da upotrebe nasilje u napadu na demokratske institucije, prenosi Tanjug.

“Nacija je na prekretnici i potrebno je da Amerikanci uzviknu, ovo nismo mi. MAGA republikanci (skraćenica slogana kampanje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa ‘Učinimo Ameriku ponovo velikom’ – Make America Great Again) nastoje da zbace sadašnji sistem.”

“Nije moguće podržavati pobunu i biti proamerički orijentiran. Zaustavite napad na američku demokratiju”, poručio je Biden uporedivši Trumpa sa autokratama u historiji koji su, kako je rekao, podrivali demokratije, prenosi Glas Amerike.

‘Bolna istina’

On je još naveo da brojni republikanci ne podržavaju Trumpa, ali da Republikanskom strankom “dominiraju, vode je i zastrašuju Donald Trump i MAGA republikanci”.

“Želim da budem veoma jasan, nije svaki republikanac MAGA republikanac. Ne prihvata svaki republikanac njihovu ekstremnu ideologiju. Znam to jer sam imao prilike da sarađujem sa njima. Vjerujem da je moja dužnost da vam kažem istinu koliko bila teška i bolna. Prema mom mišljenju, reći ću ono što je tačno: MAGA republikanci ne poštuju Ustav, ne vjeruju u vladavinu zakona. Ne priznaju volju naroda i odbili su da priznaju rezultate slobodnih izbora”, poručio je, između ostalog, Biden tokom obraćanja u Philadephiji ispred Doma nezavisnosti.

Američki predsjednik je naglasio je da će se “boriti za demokratiju do posljednjeg daha” i pozvao američke građane da mu se pridruže, ali i da glasaju na predstojećim izborima.

Biden se javnosti obratio u trenutku kada se približavaju novembarski izbori na polovini njegovog mandata i to u okolnostima velike političke polarizacije američkog društva, navodi Glas Amerike.

Izvor: Agencije