Berlin: Pitanje odštete za Drugi svjetski rat je zaključeno

Poljska je naknadno procijenila da joj ratna šteta od nacističke agresije iznosi 1.320 milijardi dolara i službeno će zatražiti reparacije od Njemačke.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u Pragu 31. augusta 2022. (EPA)

Pitanje odštete zbog okupacije nacističke Njemačke je zaključeno, poručeno je iz Berlina, nakon što je Poljska poručila kako je procijenjena šteta od njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu 6.200 milijardi zlota te da će tražiti isplatu tih sredstava.

“Stav njemačke vlade je nepromijenjen. Pitanje odštete je zaključeno”, poručio je putem e-maila glasnogovornik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova.

“Poljska se odrekla daljnjih reparacija davno, 1953. godine. Odustajanje je više puta potvrdila. To je temelj današnjeg evropskog poretka. Njemačka ostaje pri svojoj političkoj i moralnoj odgovornosti za Drugi svjetski rat”, dodao je glasnogovornik.

Poljska je procijenila da joj ratna šteta od nacističke agresije iznosi oko 1.320 milijardi dolara i službeno će zatražiti reparacije od Njemačke, rekao je u četvrtak čelnik najveće poljske stranke, prenosi Reutes.

Nova procjena viša je od 850 milijardi dolara, koliko je iznosila ona koju je 2019. godine iznio zastupnik vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS).

PiS ponavlja pozive za reparacijama od kako je 2015. godine preuzeo vlast, no Varšava to još nije službeno učinila.

Kaczynski: Reparaciju tražiti i od Moskve

“Do ovoga iznosa došlo se konzervativnom metodom, pa se može povećati“, rekao je Jaroslaw Kaczynski, čelnik stranke.

Neprijateljski stav prema Njemačkoj, koji PiS često koristi za mobilizaciju svojih birača, pogoršao je odnose između Varšave i Berlina.

Dodatno su se zaoštrili nakon ruskog napada na Ukrajinu, jer Poljskoj smeta ovisnost Njemačke o ruskom plinu i sporost u slanju pomoći Kijevu.

Oko šest miliona Poljaka, uključujući oko tri miliona Jevreja, ubijeno je tokom Drugog svjetskog rata u toj državi, a Varšava je u potpunosti uništena nakon ustanka 1944. godine, u kojem je živote izgubilo oko 200.000 civila.

Kaczynski je 2020. godine rekao kako bi Poljska trebala tražiti reparacije i od Moskve, koja je 1939. godine, kao Sovjetski savez, s Berlinom dogovorila podjelu Poljske, u sklopu sporazuma Molotov-Ribbentrop, što je 1993. godine otkrio bivši ruski predsjednik Boris Jeljcin.

Tada je kazao kako bi Rusija trebala platiti odštetu, no da je ona neusporediva s Njemačkom, koja je demokratska i u njoj “vrijede zakon i moral“, što se ne može reći za autokratsku Rusiju.

“Ne mislim da će naša generacija ikada vidjeti da se Moskva suočava sa svojom odgovornošću“, rekao je Kaczynski.

Izvor: Agencije