Uragan Fiona izazvao velike poplave i klizišta u Portoriku

U Portoriku je u početku potpuno nestalo struje na cijelom ostrvu s 3,3 miliona ljudi, objavili su u nedjelju poslijepodne tvrtka LUMA Energy.

Većina Portorika ostala je bez struje u nedjelju zbog udara uragana Fiona (EPA)

Većina Portorika ostala je bez struje u nedjelju zbog udara uragana Fiona, koji je na tom otoku uzrokovao velike poplave i klizišta prije nego što je krenuo prema Dominikanskoj Republici, objavila je vladina agencija, prenosi Hina.

Najjači udari oluje pogodili su jugozapadnu obalu Portorika u blizini Punta Tocona oko 15,20 sati po lokalnom vremenu, s maksimalnim udarima vjetra od oko 140 kilometara na sat, objavio je Nacionalni centar za uragane.

Također je izvijestio da je oluja uzrokovala “katastrofalne poplave”.

Do nedjelje navečer humanitarne agencije u Dominikanskoj Republici počele su evakuirati stanovnike iz visokorizičnih područja na istoku zemlje.

Predsjednik Luis Abinader odgodio je put u New York, gdje je trebao sudjelovati na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, dok je početak dominikanske školske godine pomaknut s ponedjeljka na srijedu.

Nestanak struje na cijelom ostrvu

U Portoriku je u početku potpuno nestalo struje na cijelom ostrvu s 3,3 miliona ljudi, objavili su u nedjelju poslijepodne tvrtka LUMA Energy, operater ostrvske mreže i portorikanska elektroenergetska uprava.

Kasnije su izvijestili da se dio struje počeo vraćati, ali da će ponovno povezivanje cijelog ostrva trajati danima.

Glasnogovornik LUMA-e Abner Gomez je rekao da je cijeli električni sustav prvo isključen kako bi se zaštitila njegova infrastruktura. Vraća se dio struje, a prioritet se daje bolnicama i drugim ključnim službama u zajednici, kazao je.

“Ovo je bilo katastrofalno”, rekao je guverner Portorika Pedro Pierluisi na konferenciji za novinare. “Reagiramo na hitne slučajeve koliko vremenski uvjeti dopuštaju”, istaknuo je.

Prijavljeno je nekoliko klizišta, rekli su dužnosnici. Ceste su bile zatvorene, a most na autocesti u Utuadu, gradu u središtu otoka, odnijela je rijeka.

Portorikanske luke su zatvorene, a letovi iz glavne zračne luke otkazani.

Pogođena i Dominikanska republika

Olujne kiše i odroni također su predviđeni za Dominikansku Republiku dok oluja napreduje prema sjeverozapadu, a otoci Turks i Caicos vjerojatno će se suočiti s tropskom olujom u utorak, objavio je Nacionalni centar za uragane.

Predsjednik SAD-a Joe Biden odobrio je u nedjelju proglašenje izvanrednog stanja za Portoriko.

Vlasti su otvorile više od 100 skloništa i zatvorile plaže i kasina, a stanovnici su pozvani da potraže sklonište.

Do sada je zabilježen jedan smrtni slučaj povezan s Fionom, na francuskom karipskom otoku Guadeloupe.

Vlasti su saopćile da je jedan muškarac pronađen mrtav u subotu nakon što je njegovu kuću odnijela tamošnja poplava.

Francuska će priznati stanje prirodne katastrofe za Guadeloupe, rekao je predsjednik Emmanuel Macron na Twitteru u nedjelju.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada