U Izraelu otkrivena grobnica iz doba Ramzesa Drugog

Izraelski arheolozi saopštili su da su slučajno otkrili grobnicu staru 3.300 godina iz doba faraona Ramzesa Drugog u kojoj su pronašli grnčariju, bronzane predmete i kosti.

'Grobnica bi mogla da nam pruži potpuniju sliku pogrebnih obreda iz bronzanog doba', izjavio je izraelski arheolog Eli Yannai (Reuters - Ilustracija)

Izraelski arheolozi saopštili su u nedjelju da su slučajno otkrili grobnicu staru 3.300 godina iz doba faraona Ramzesa Drugog u kojoj su pronašli grnčariju, bronzane predmete i kosti.

“Grobnica bi mogla da nam pruži potpuniju sliku pogrebnih obreda iz bronzanog doba”, izjavio je izraelski arheolog Eli Yannai i dodao da je grobnica pronađena prije nekoliko dana kada je jedan radnik bagerom iskopavao zemlju kod Nacionalnog parka Palmahim kod Tel Aviva, prenosi Beta.

Radnik je našao komad kamena kojim je bila prekrivena grobnica.

Drevni predmeti i skelet

Arheolozi su na tom mjestu pronašli drevno posuđe, ćupove, šolje, bronzane predmete, vrhove strijela, kao i relativno dobro očuvan ljudski skelet.

Predmeti potiču iz perioda Ramzesa Drugog, koji je vladao Egiptom između 1279. i 1213. prije nove ere, a također je kontrolirao dijelove teritorija koja danas obuhvataju područja Izraela, Palestine, Libana, Jordana i Sirije.

Izvor: Agencije