Nova tužba Međunarodnom krivičnom sudu zbog ubistva Shireen Abu Akleh

Tužba će biti podnesena nakon ubistva i napada na novinare koji se dogodio 11. maja 2022. godine dok su izvještavali o racijama koje su provele izraelske okupacijske snage u Jeninu.

Abu Akleh je 11. maja pogodio metak dok je izvještavala sa izraelske akcije u Jeninu (Al Jazeera)

Međunarodni centar za pravdu za Palestince (ICJP) najavio je da će 20. septembra organizirati konferenciju za medije na kojoj će najaviti predaju tužbe zbog ubijene američko-palestinske novinarke Shireen Abu Akleh i ranjavanje novinara Alija Samoudija Međunarodnom krivičnom sudu u Haagu.

Kako je najavljeno, tužba će biti podnesena nakon ubistva i napada na novinare koji se dogodio 11. maja 2022. godine dok su izvještavali o racijama koje su provele izraelske okupacijske snage (IOF) u Jeninu, na sjevernoj okupiranoj Zapadnoj obali.

Na konferenciji će biti advokati iz Bindmans LLP i Doughty Street Chambers koji zastupaju žrtve i njihove porodice s predstavnicima Međunarodne federacije novinara (IFJ), Sindikata palestinskih novinara (PJS) i ICJP-a. Grupi će se pridružiti Anton Abu Akleh, Shireenin brat, koji će govoriti uime porodice, prenosi Fena.

Sistemski napadi na novinare

Neke od nalaza forenzičke istrage o ubistvu Shireen na konferenciji će iznijeti predstavnici Forensic Architecture i Al-Haqa, saopćio je IFJ.

Ovi novinari na dugom su popisu novinara koji su bili meta IOS-a na okupiranom palestinskom teritoriju (OPT).

U aprilu 2022. godine ICC-u su predani pravni podnesci u kojima se navodi da Izrael sistemski napada novinare koji rade u Palestini i da nije propisno istražio ubistva medijskih djelatnika koji predstavljaju ratne zločine.

Svi novinari obuhvaćeni objema tužbama nosili su jasno označene PRESS prsluke u trenutku kada su bili meta napada.

Izvor: Agencije