UN pozvao talibane da ponovo otvore škole za djevojčice

Po dolasku na vlast u augustu 2021. talibani su zabranili srednje škole za djevojčice.

Prema UN-u "više od milion djevojčica" uglavnom uzrasta od 12 do 18 godina spriječeno je da ide u školu protekle godine, što nije slučaj za dječake za koje su škole ponovo otvorene 18. septembra (Reuters)

Ujedinjeni narodi ponovo su pozvali talibanske vlasti u Afganistanu da preduzmu “hitne mjere” i ponovo otvore srednje škole za djevojčice, ocjenjujući da je “sramno” što su zatvorene već godinu dana i da tako nešto ne postoji u svijetu.

“U nedjelju se navršava godinu dana od isključenja djevojčica iz srednjih škola u Afganistanu. Jedna godina izgubljenog znanja i šansi koje nikad više neće ponovo naći. Djevojčicama je mjesto u školi. Talibani treba da im dozvole da se vrate”, napisao je u Twitter poruci generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, prenosi Beta.

Po dolasku na vlast u augustu 2021. talibani su zabranili srednje škole za djevojčice. Pokušaj da im se ponovo dozvoli pohađanje srednjih škola 23. marta trajao je samo nekoliko sati.

Tog istog dana talibani su se predomislili i ponovo objavili da se škole zatvaraju, na veliku tugu hiljada djevojčica koje su se u suzama vratile svojim kućama.

Talibani od tada tvrde da je zabrana vezana za “tehnički probleme” i da će nastava biti ponovo uvedena kada bude usvojen program baziran na islamskim shvatanjima.

Prema UN-u “više od milion djevojčica” uglavnom uzrasta od 12 do 18 godina spriječeno je da ide u školu protekle godine, što nije slučaj za dječake za koje su škole ponovo otvorene 18. septembra.

‘Tragična godišnjica’

“Ovo je tragična godišnjica, sramna, koja se potpuno mogla izbeči”, saopštio je u nedjelju vršilac dužnosti šefa Misije UN-a za pomoć Afganistanu Markus Potzel.

Dodao je da produženo isključenje djevojčica iz srednjih škola nema nikakvo vjerodostojno opravdanje i da nema sličnog slučaja u svijetu.

On je rekao da uskraćivanje obrazovanja krši najosnovnija prava djevojčica i žena, povećava rizik od marginalizacije, nasilja, eksploatacije i zloupotrebe.

“Na talibanima je da stvore uvjete povoljne za mir, inkluziju, sigurnost, ljudska prava i ekonomski oporavak. Međunarodna zajednica spremna je da podrži vladu koja predstavlja cjelokupno stanovništvo i poštuje svoja prava”, zaključio je predstavnik UN-a.

Od povratka na vlast talibani su uveli stroge propise za ophođenje žena u javnosti. Pored zatvaranja srednjih škola, talibani su zabranili ženama brojne državne poslove. Također su im naredili nošenje vela, a najidealnije burke u javnosti.

Izvor: Agencije