Ukrajinke se pridružuju vojsci dok traje ruska invazija

Blizu 50.000 žena služi u ukrajinskim oružanim snagama u borbenim i neborbenim ulogama, kažu vojni zvaničnici.

Pripadnice ukrajinskih oružanih snaga u Dnjepru za vrijeme ruske invazije (Reuters)

Piše: Gabriel Elizondo

Na kišom natopljenom travnatom polju u vojnom centru za obuku, desetak ukrajinskih regruta postrojeno je cik-cak sa puškama usmjerenim ka naprijed tako da brzo mogu povući okidač.

Rade formacijske vježbe o jurišu na neprijateljsku poziciju. Obuku vodi 23-godišnja Diana*, koju zovu Malj i koja uzvikuje komande. Pridružila se vojsci šest mjeseci prije nego što je Rusija pokrenula svoju invaziju punog obima na Ukrajinu 24. februara.

„Nisam mislila da ću biti u vojsci dok sam odrastala“, kaže Diana. „Kada sam bila djevojčica, priželjkivala sam sretan život, posao koji će mi omogućiti da putujem i vidim svijet.“

Kada su ruski tenkovi krenuli na Kijev na početku rata, Dianin brat se prijavio kao dobrovoljac da se bori protiv napadača. Diana mu se odlučila pridružiti i tražila je da je premjeste u borbenu diviziju ukrajinske vojske.

„Nisam mogla ostati po strani, pa sam mu se pridružila“, kazala je ona.

Vojni rok na dobrovoljnoj osnovi

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, broj žena koje su se dobrovoljno pridružile ukrajinskoj vojsci, znatno je porastao.

U ukrajinskim oružanim snagama služi blizu 50.000 žena u borbenim i neborbenim ulogama, od kojih je njih blizu 10 000 trenutno ili na ratištima ili na poslovima koji ih mogu poslati na ratišta, kažu ukrajinski vojni zvaničnici. Prije invazije u vojsci je bili blizu 32.000 žena.

Vojni rok za žene u Ukrajini, na dobrovoljnoj je osnovi, ali vlada razmatra da ga učini obaveznim za žene sa izvjesnim vještinama. Kažu da tu odluku neće donijeti prije naredne godine.

Ukrajina ne krije da joj treba još vojnika kako bi se borila u potencijalno dugom ratu protiv brojnijeg neprijatelja.

Od 2021, ukrajinska vojska imala je 196.000 vojnika, druga najveća u regiji, ali u poređenju s ruskom vojskom od 900.000 vojnika, izgleda mala, prema statistici Međunarodnog instituta za strateške studije.

Dok Kijev razmatra da li da naredi nekim ženama da se pridruže vojsci, kako bi povećao broj vojnika, mnoge žene se dobrovoljno pridružuju.

Tridesetosmogodišnja Natalia* prije rata je radila kao medicinska sestra. Kaže kako je pročitala da 90 posto ranjenih vojnika umre usljed krvarenja, pa se odlučila pridružiti vojsci, 25. februara, dan nakon početka ruske invazije.

Nokti u bojama ukrajinske zastave

Sada je vojna terenska bolničarka. Nokte je nalakirala žutom i plavom – bojama ukrajinske zastave.

Kaže da su joj rođaka ubili ruski vojnici na periferiji Kijeva na samom početku rata.

„Želim biti na prvoj liniji ovog rata jer želim pomoći vojnicima s kojima služim“, kazala je Natalia, nakon vježbe simulacije stavljanja podveza na vojnikovu nogu.

„Trebamo pobijediti u ovom ratu što je prije moguće i vratiti se miru jer nam gradove uništavaju, a ljude ubijaju – i muškarce i žene. Kad je dosta, dosta je.“

Katja* (25), također je kazala da je ruska invazija na njenu domovinu podstakla da se pridruži vojsci, što je nedavno učinila. Ona je na obuci za terensku bolničarku.

„Patriotkinja sam i ne mogu sjediti skrštenih ruku dok traje rat“, kazala je ona. „Želim spasiti ljude i boriti se za nezavisnost od Rusije, da moja djeca ne moraju prolaziti kroz ovo.“

Kada smo je pitali kako je biti žena u vojsci usred rata, kazala je: „Drago mi je što sam ovdje jer su žene nekad potcijenjene u ukrajinskoj vojsci. Ali mi smo dosta dobre. Nekad imamo više snage i možemo raditi mnoge poslove. Brze smo i podstičemo patriotizam kod naših ratnika da se bore do kraja.“

*Sagovornice su tražile da ne koristimo njihova puna imena zbog sigurnosnih razloga

Izvor: Al Jazeera