Pelosi u Erevanu optužila Azerbejdžan za sukobe, Baku odgovorio

Američka dužnosnica u Armeniju je stigla nakon višednevnih sukoba Armenije i Azerbejdžana u kojem je poginulo više od 200 ljudi.

Pelosi je najviša američka dužnosnica koja je posjetila Armeniju od proglašenja nezavisnosti te zemlje (Reuters)

Predsjedavajuća Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi stigla je u subotu u posjetu Armeniji, koja se proteklih dana ponovno sukobila s Azerbejdžanom.

Pelosi, najviša američka dužnosnica koja je posjetila Erevan od proglašenja nezavisnosti te zemlje 1991., ocijenila je da je njena posjeta “snažan simbol odlučnog angažmana SAD-a prema mirnoj, prosperitetnoj i demokratskoj Armeniji i sigurnom i stabilnom Kavkazu”, po priopćenju koji je prenijela Hina, pozivajući se na AFP.

Pelosi je, kako dodaje Tanjug, osudila “nelegalne” napade Azerbejdžana na Armeniju.

“Snažno osuđujemo ovakve napade. Ovo je došlo sa azerbejdžanske strane i mora se jasno staviti do znanja”, kazala je, na šta je Baku reagovao.

“Te neutemeljene i nepoštene optužbe koja je Pelosi iznijela protiv Azerbajdžana neprihvatljive su”, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Bakuu.

“Poznato je da je Pelosi proarmenska političarka.To je težak udarac naporima da se normaliziraju odnosi između Armenije i Azerbajdžana”,  navodi se.

Trodnevna posjeta Pelosi “imat će veliku ulogu u garanciji naše sigurnost”, rekao je predsjednik armenskog parlamenta Alen Simonjan novinarima prije njenog dolaska.

Situacija i dalje napeta

Pelosi je stigla u posjetu u trenutku kada u regiji, strateški važnoj zbog prijenosa ugljikovodika iz Kaspijskog jezera, jačaju napetosti zbog utjecaja Turske, koja podržava Azerbejdžan, te Rusije, koja u teoriji garantuje sigurnost Armeniji gdje ima vojnu bazu, ali želi i dobre odnose s Azerbejdžanom.

Armenija i Azerbejdžan međusobno se optužuju za sukobe oko regije Nagorno-Karabah, najsmrtonosnije od šestosedmičnog rata 2020. kada su poginule hiljade ljudi.

Prekid vatre, dogovoren uz posredovanje Moskve, prekinuo je borbe u srijedu kasno navečer, ali je situacija na granici i dalje napeta.

Rusija je rekla da će vršiti pritisak na obje zemlje da povuku svoje snage na položaje na kojima su bile prije izbijanja sukoba ove sedmice.

U međuvremenu, Azerbejdžan je objavio da se broj poginulih vojnika u višednevnim sukobima popeo na 80, te da je povrijeđena 281 osoba, prenio je Tanjug.

Ranije je objavljeno da je broj žrtava u sukobima prešao 200.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada