Joe Biden u Londonu odao počast Kraljici Elizabeti II

Američki predsjednik Joe Biden doputovao je u London uoči sahrane preminulog monarha.

Kraljičino naslijeđe će se uveliko vidjeti na stranicama britanske historije i u priči našeg svijeta, rekao je Biden (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden doputovao je u London uoči sahrane preminule Kraljice Elizabete II, koja će se obaviti u ponedjeljak.

Biden je u nedjelju odao počast pred kovčegom s tijelom kraljice, pojavivši se na balkonu u Westminster Hallu dok je kolona ljudi prolazila pored kovčega pokojnog britanskog monarha.”

Saosećamo sa kraljevskom porodicom”, napisao je Biden u knjizi žalosti, prenio je Reuters.

Biden će se poslije sastati sa Kraljem Charlesom III i desecima drugih svjetskih državnika na prijemu uoči velikog državnog sprovoda.

Kovčeg sa tijelom kraljice od srijede je u Westminster Hallu, a počast joj je odao veliki broj ljudi, od kojih su neki čekali u redu i do 24 sata.

“Njeno naslijeđe će se uveliko vidjeti na stranicama britanske historije i u priči našeg svijeta”, rekao je Biden u poruci nakon vijesti o kraljičinoj smrti 8. septembra.

Među državnicima koji su odali počast kraljici su australski premijer Anthony Albanese, kanadski premijer Justin Trudeau i novozelandska premijerka Jacinda Ardern.

Nacionalni minut šutnje

Velika Britanija je organizovala niz dirljivih, pažljivo koreografiranih ceremonija u 10 dana koji su uslijedili nakon kraljičine smrti, odražavajući tradiciju britanske kraljevske porodice čija se loza proteže gotovo 1.000 godina unatrag.

U subotu navečer, kraljičinih osmero unučadi, uključujući Charlesove sinove prinčeve Williama i Harryja, održali su svečano bdijenje uz njezin kovčeg, nakon sličnog obreda njene djece prethodnog dana.

U nedjelju, tačno u 20:00 sati po britanskom vremenu u Velikoj Britaniji je održan nacionalni minut šutnje u znak sjećanja na kraljicu.

Londonski Big Ben označio je početak minute šutnje, a potom i njegov kraj, javlja BBC.

Big Ben će, također, zvoniti i sutra tokom sahrane kraljice u intervalima od jedne minute dok državna pogrebna povorka bude polazila iz Westminsterske opatije.

Državna sahrana obavit će se u ponedjeljak u Westminsterskoj opatiji, koja je od 1066. godine poprište krunidbe, vjenčanja i sahrana engleskih i britanskih kraljeva i kraljica.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada