EK predlaže zamrzavanje 7,5 milijardi eura evropskih sredstava za Mađarsku

Sredstva bi mogla biti zamrznuta zbog korupcije i problema s vladavinom prava u Mađarskoj.

Komisija navodi da se Mađarska obavezala da će do 19. novembra podnijeti konačan izvještaj o ispunjenju ključnih provedbenih koraka (EPA)

Evropska komisija u nedjelju je predložila Vijeću EU-a zamrzavanje 65 posto ili 7,5 milijardi eura evropskih sredstava Mađarskoj zbog korupcije i problema s vladavinom prava, a Budimpešta ima priliku to izbjeći ako u sljedeća tri mjeseca otkloni razloge za ovu odluku.

Ova odluka bez presedana donesena je u okviru novog mehanizma prema kojem se korištenje sredstava iz evropskih fondova uvjetuje poštivanjem vladavine prava.

Uredbom, koja nikad dosad nije korištena, omogućuje se Vijeću da na zahtjev Evropske komisije donese, među ostalim, mjere poput suspenzije plaćanja koja se finansiraju iz budžeta Unije ili suspenzije odobrenja jednog ili više programa finansiranih iz tog budžeta, objašnjava Hina.

Komisija predlaže Vijeću EU-a  zamrzavanje 65 posto sredstava iz tri operativna programa kohezijske politike za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Prema riječima komesar za budžet, riječ je o iznosu od oko 7,5 milijardi eura.

Nužno poštivanje vladavine prava

Komisija je u aprilu ove godine pokrenula postupak  protiv Mađarske u okviru novog mehanizma prema kojem se korištenje sredstava iz evropskih fondova uvjetuje poštivanjem vladavine prava.

Nakon toga uslijedila je razmjena nekoliko pisama između Brisela i Budimpešte.

Komisija navodi da se Mađarska u tim pismima obvezala da će donijeti mjere koje bi trebale otkloniti razloge za zamrzavanje evropskih fondova.

Komisija navodi da se Mađarska obavezala da će do 19. novembra podnijeti konačan izvještaj o ispunjenju ključnih provedbenih koraka.

Izvor: Agencije