WSJ: Ovo su razlozi njemačkog odbijanja da opskrbi Ukrajinu tenkovima

Wall Street Journal postavlja pitanje kakva se misterija krije iza odugovlačenja njemačkog kancelara Olafa Scholza s isporukom tenkova Ukrajini oko kojih je nedavno postignut dogovor.

Scholz odugovlači s isporukom tenkova u trenutku kada Kijev apelira na Zapad s ciljem da pojača zamah svog nedavnog napredovanja protiv ruskih osvajača, navodi WSJ (Reuters)

Wall Street Journal postavlja pitanje kakva se misterija krije iza odugovlačenja njemačkog kancelara Olafa Scholza s isporukom tenkova Ukrajini oko kojih je nedavno postignut dogovor, rekavši kako bi se to moglo dodati listi “svjetskih misterija”.

List je naveo, u svom uvodniku u petak, da Scholz odugovlači s isporukom tenkova u trenutku kada Kijev apelira na Zapad s ciljem da pojača zamah svog nedavnog napredovanja protiv ruskih osvajača. Berlin je obećao u aprilu da će obezbijediti protivavionske tenkove Cheetah, a zatim je odgodio početak njihove isporuke za juli. Od ove sedmice, njemačko Ministarstvo odbrane kaže da su poslana 24 tenka.

Njemačko Ministarstvo odbrane je navelo da su se ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, iz stranke Zelenih, i predsjednica parlamentarnog odbora za odbranu Marie-Agnes Strack-Zimmermann, iz Slobodne demokratske partije, složile da pošalju tenkove “Leopard” i oklopna vozila “Marder”.

‘Hronično kašnjenje’

Wall Street Journal se osvrnuo na “Scholzovu tvrdnju kako je zabrinut da bi iscrpljivanje njemačkih zaliha tenkova slanjem u Ukrajinu potkopalo sposobnost Berlina da brani saveznike u NATO-u”. List je prokomentirao da se ovi saveznici ne slažu s njim, napominjući da je američka ambasadorka Amy Gutmann u nedelju rekla da Njemačka “mora učiniti više”.

Isto tako, poljski premijer Mateusz Morawiecki je rekao, u intervjuu tokom vikenda, da “hronično” kašnjenje Berlina u slanju vojne pomoći Ukrajini  ”ozbiljno dovodi u pitanje vrijednost saveza s Njemačkom”, navodi Wall Street Journal.

List dodaje da Scholz možda i dalje sumnja da Ukrajina može dobiti rat. Neki njemački stručnjaci za vanjsku politiku navodno se brinu da bi njemačko oružje moglo natjerati Putina da Njemačku posmatra kao stranu u ratu, ili da bi ga ukrajinski dobici mogli potaknuti da koristi nuklearno oružje.

Najbolji put naprijed, smatra list, za Njemačku i Evropu, jeste da Ukrajina nastavi pobjeđivati na bojnom polju, što će Putina primorati da se povuče ili pregovara zbog slabosti.

Wall Street Journal je zaključio da Scholzovo odugovlačenje slanja tenkova predstavlja opasnost za Ukrajinu i NATO, i sramotu za kancelara, koji je prije šest mjeseci obećao hrabriju Njemačku.

Izvor: Agencije