Washington i Seul zabrinuti zbog izvještaja iz Pjongjanga

Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja su istakli da će nastaviti da se suprotstavljaju politici Sjeverne Koreje koristeći sve moguće mehanizme.

SAD i Republika Koreja potvrdili su da će nuklearna proba Pjongjanga naići na snažan odgovor (EPA)

Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja su na redovnom sastanku zajedničke Savjetodavne grupe za strategiju odvraćanja na nivou zamjenika ministara odbrane, održanom u Washingtonu, istakle da će nastaviti da se suprotstavljaju politici Sjeverne Koreje koristeći sve moguće mehanizme.

Učesnici sastanka su izrazili “ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije i destabilizrajućih izvještaja iz Pjongjanga u vezi sa upotrebom nuklearnog oružja, uključujući usvajanje novog sjevernokorejskog zakona o nuklearnom oružju”, prenio je Tanjug agenciju Interfax.

‘Snažan odgovor’

“SAD i Republika Koreja potvrdili su da će nuklearna proba Pjongjanga naići na snažan odgovor. Dvije zemlje blisko koordiniraju svoje akcije do detalja i spremne su za sve moguće scenarije”, naglašava se u dokumentu.

U cilju suprotstavljanja Sjevernoj Koreji planira se povećanje broja zajedničkih bilateralnih i multilateralnih vježbi u regiji, dodaje se.

U saopštenju se ističe i da će SAD i Južna Koreja ojačati saradnju u borbi protiv izbjegavanja sankcija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda od Sjeverne Koreje i tražiti denuklearizaciju sjevera Korejskog poluotoka.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada