U kirgistanskom regionu proglašeno vanredno stanje

Tadžikistan i Krigistan nastavili su se danas međusobno optuživati za granatiranje pograničnih oblasti.

Kirgistanska pogranična služba saopštila je da su tadžikistanske snage granatirale pograničnu Batkensku oblast (Reuters)

Proglašenoje vanredno stanje u regionu Batken u Kirgistanu, gdje su se odigrali sukobi sa tadžikistanskim snagama, saopštilo je danas ministarstvo za vanredne situacije Kirgizije.

“Vanredno stanje je proglašeno u regionu Batken na osnovu naredbe guvernera Abdikarima Alimbajeva”, navodi se u saopštenju, prenio je TASS.

Tadžikistan i Krigistan nastavili su se danas međusobno optuživati za granatiranje pograničnih oblasti, dan nakon što je postignut sporazum o prekidu vatre.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tadžikistana saopštilo je da je vojska Kirgizije, kršeći sporazum, nastavila granatiranje tadžikistanskih sela, prenosi Tanjug.

Optužbe Kirgistana

Kako se navodi, kirgistanska strana, uz korištenje teškog naoružanja i vojnih helikoptera i bespilotnih letjelica napada stambene objekte i javne ustanove u Tadžikistanu, a u jednom od napada uništena je džamija, prenosi Interfaks.

Prethodno je kirgistanska pogranična služba saopštila da su tadžikistanske snage granatirale pograničnu Batkensku oblast.

U saopštenju se navodi da je granatiranje iz minobacača trajalo pet minuta, nakon čega je prestalo.

Izvor: Agencije