SAD ukinuo Kipru embargo na oružje, Turska protestuje

Američki zvaničnici bili su zabrinuti da bi embargo mogao približiti Kipar Rusiji.

Washington je uveo embargo na oružje za cijeli Kipar 1987. u nadi da će ohrabriti ponovno ujedinjenje otoka (AP)

Kiparski predsjednik Nikos Anastasijades pozdravio je “historijsku” odluku SAD-a da potpuno ukine embargo na oružje koji je decenijama pogađao podijeljeni mediteranski otok, pod uslovom da Nikozija nastavi sprječavati pristup ruskim ratnim brodovima njenim lukama.

Washington je uveo embargo na oružje za cijeli Kipar 1987. u nadi da će ohrabriti ponovno ujedinjenje otoka podijeljenog od invazije turske vojske 1974, kao reakcija na državni udar kiparskih Grka koji su željeli pripojiti otok Grčkoj.

SAD je tako želio spriječiti utrku u naoružanju i ohrabriti mirni dogovor između grčke većine i turske manjine, prenosi Beta.

Ukidanje restrikcija objavio je portparol State Departmenta Ned Price.

“Radi se o historijskoj odluci koja odražava razvoj strateških odnosa između dvije zemlje uključujući u oblasti sigurnosti”, objavio je kiparski predsjednik Anastasijades na svom nalogu na Twitteru.

Turska: Moguća utrka u naoružavanju

Američki zvaničnici bili su zabrinuti da bi embargo mogao približiti Kipar Rusiji pošto je Nikozija 2015. sa Moskvom potpisala sporazum kojim se dozvoljava ruskoj mornarici da koristi njene luke.

EU, čiji je Kipar član, zatvorio je evropske luke za ruske brodove u okviru sankcija uvedenih Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu.

Američku odluku osudila je Turska, upozoravajući da bi mogla pokrenuti utrku u naoružavanju.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske objavilo je da će odluka „dodatno ojačati grčku stranu na Kipru i imati negativan utjecaj na napore da se riješi kiparsko pitanje“.

“To će dovesti do utrke u naoružanju na otoku, šteteći miru i stabilnosti u istočnom Sredozemlju”, stoji u saopćenju ministarstva, u kojem se SAD poziva da preispita i slijedi uravnoteženu politiku prema dvije strane.

Izvor: Al Jazeera i agencije