Guverner Floride nastavlja slati ilegalne migrante u druge savezne države

Guverner Floride Ron DeSantis objavio je da će od sada prebacivati više neregularnih migranata sa granice Sjedinjenih Američkih Država u druge američke savezne države.

Države poput Teksasa i Floride gdje su na vlasti republikanci šalju neke od neregularnih migranata u države gdje su na vlasti demokrate, žaleći se da ne mogu sami podnijeti teret migranata (EPA)

Guverner Floride Ron DeSantis objavio je da će od sada prebacivati više neregularnih migranata sa granice Sjedinjenih Američkih Država u druge američke savezne države.

Republikanski guverner DeSantis poručio je u saopćenju za javnost da će potrošiti 12 miliona dolara iz državnog budžeta Floride da pošalje ilegalne migrante u druge američke države, prenosi Anadolija.

“Ovo su samo početni napori”, rekao je DeSantis, objašnjavajući da su osigurali uvjete za premještanje neregularnih migranata u druge države, te da će se proces od sada ubrzati.

Zajednički napori

Guverner Floride poslao je guverneru Teksasa Gregu Abbottu poruku da zajedno rade na rješavanju ovog pitanja.

DeSantis, koji se zbog svoje politike našao na meti kritika, u srijedu je poslao 50 neregularnih migranata, većinom Venecuelanaca, u ljetovalište u Massachusettsu.

“Da mogu, poslao bi ih nazad u njihovu domovinu”, kazao je DeSantis.

U četvrtak su dva autobusa puna neregularnih migranata iz Teksasa ostavljena ispred rezidencije američke potpredsjednice Kamale Harris.

Ilegalne migrante koji ulaze u Sjedinjene Američke Države registrira granična policija i autobusima ih potom odvozi u kampove. Neregularni migranti čije su procedure završene mogu slobodno otići gdje god žele u SAD-u do datuma koji im je Sud odredio.

Države poput Teksasa i Floride gdje su na vlasti republikanci šalju neke od neregularnih migranata u države gdje su na vlasti demokrate, žaleći se da ne mogu sami podnijeti teret migranata.

Izvor: Agencije