Biden ‘istražuje načine’ za povratak dvoje Amerikanca zatvorenih u Rusiji

Američki predsjednik uvjerio je porodice košarkaške zvijezde Brittney Griner i bivšeg vojnika Paula Whelana da ‘nastavlja istraživati ​​sve moguće načine’ za njihov povratak u domovinu.

Ruski sud osudio je košarkašicu Brittney Griner na devet godina zatvora zbog posjedovanja kanabisa (EPA)

Američki predsjednik uvjerio je porodice dvoje Amerikanaca zatočenih u Rusiji, košarkaške zvijezde Brittney Griner i bivšeg vojnika Paula Whelana, da “nastavlja istraživati ​​sve moguće načine” za njihov povratak u domovinu, objavila je Bijela kuća.

Joe Biden se odvojeno sastao u petak s Elizabeth Whelan, sestrom Paula Whelana, i Cherelle Griner, suprugom Brittney Griner, prenosi Hina.

“Predsjednik je zahvalan što je imao priliku saznati više o Brittney i Paulu”, rekla je njegova glasnogovornica Karine Jean-Pierre.

Cherelle Griner je sa svoje strane zahvalila gospodinu Bidenu na “naporima njegove administracije da postigne njeno oslobađanje”. “Osjećala sam svaku minutu tih napornih sedam mjeseci bez nje”, rekla je u izjavi.

‘Ozbiljna ponuda’

Rusija je nedavno rekla da je spremna razgovarati o razmjeni zarobljenika za sportistkinju.

John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost pri Bijeloj kući rekao je da je Washington dao “ozbiljnu” ponudu Moskvi, ali da Rusi “ne odgovaraju”. “Ovo dvoje ljudi već bi trebalo biti kod kuće. Tačka”, dodao je.

Ruski sud osudio je košarkašicu na devet godina zatvora zbog posjedovanja kanabisa.

Njen slučaj dobio je geopolitičku dimenziju u kontekstu krize između Moskve i Washingtona povezane s ruskom ofanzivom u Ukrajini.

Ovaj diplomatski sukob ponovno je usmjerio pozornost na Paula Whelana, koji u Rusiji služi 16-godišnju zatvorsku kaznu zbog “špijunaže”.

Izvor: Agencije