Sud odredio nezavisnog arbitra u istrazi protiv Trumpa

Trump je pod istragom Ministarstva pravde zbog čuvanja vladinih dokumenata, od kojih su neki označeni kao veoma povjerljivi, uključujući i strogo povjerljive dokumente na svom imanju Mar-a-Lago.

Trumpovi advokati jasno dali do znanja da će biti zadovoljni imenovanjem Deareja za takozvanog specijalnog stručnjaka u sudskom procesu (EPA)

Savezni sud u Sjedinjenim Američkim Državama je imenovao njujorškog pravničkog veterana Raymonda Dearieja, za nezavisnog arbitra u krivičnoj istrazi zbog povjerljivih dokumenata koji su pronađeni tokom FBI pretresa u kući bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na Floridi i odbio je zahtjev Ministarstva pravde da nastavi ispitivanje njihovog sadržaja.

Američka okružna sutkinja Aileen Cannon u četvrtak je ovlastila novoimenovanog nezavisnog arbitra, Raymonda Dearieja, da pregleda cijeli set dokumenata, zaplijenjenih u pretresu Trumpovog imanja Mar-a-Laga 8. augusta i odredila novembar kao rok za njegov rad, prenosi AP.

U međuvremenu, ona je produžila zabranu tužilaštvu da u istrazi koristi gotovo 100 zaplijenjenih dokumenata koji su označeni kao povjerljivi, prenosi Tanjug.

Imenovanje arbitra

Izbor Dearieja, bivšeg saveznog tužioca koji je godinama radio i kao sudija saveznog suda sa sjedištem u Brooklyinu, uslijedio je nakon što su i Ministarstvo pravde i Trumpovi advokati jasno dali do znanja da će biti zadovoljni njegovim imenovanjem za takozvanog specijalnog stručnjaka u ovom sudskom procesu.

Dvije strane se nisu bile saglasne u vezi obima dužnosti koje treba da obavlja takozvani specijalni stručnjak, navodi AP.

Trump je pod istragom Ministarstva pravde zbog čuvanja vladinih dokumenata, od kojih su neki označeni kao veoma povjerljivi, uključujući i strogo povjerljive dokumente na svom imanju Mar-a-Lago u Palm Beachu nakon što je napustio funkciju u januaru 2021. godine.

Ministarstvo pravde ispituje i eventualnu opstrukciju istrage.

Izvor: Agencije