Kraljica Elizabeta II bit će pokopana u ponedjeljak navečer u Windsoru

Državni pogreb, prvi od smrti Winstona Churchilla 1965, održat će se u 11 sati po mjesnom vremenu (12 sati po srednjoeuropskom) u Westminsterskoj opatiji.

Kraljica Elizabeta, Velika Britanija
Kraljica je umrla 8. septembra u dobi od 96 godina u Škotskoj (EPA)

Britanska kraljica Elizabeta II bit će pokopana u ponedjeljak u 19:30 sati po mjesnom vremenu na privatnoj ceremoniji u kapeli sv. Jurja u dvorcu Windsor, na zapadnoj periferiji Londona, nakon državnog pogreba ujutro, objavila je Buckinghamska palača, prenosi Hina.

U petak navečer, također u 19:30 sati po mjesnom vremenu (20:30 po srednjoeuropskom), njezina djeca, uključujući novog kralja Charlesa III, okupit će se na još jednom bdijenju pored njenog lijesa koji je izložen u Westminsterskoj palači u Londonu.

Kraljica je umrla 8. septembra u dobi od 96 godina u Škotskoj. Vladala je više od 70 godina.

Državni pogreb, prvi od smrti Winstona Churchilla 1965, održat će se u 11 sati po mjesnom vremenu (12 sati po srednjoeuropskom) u Westminsterskoj opatiji u nazočnosti 2.000 uzvanika, uključujući stotine stranih dužnosnika i članova kraljevskih porodica.

Prisutno će biti i 200 ljudi koje je kraljica odlikovala u junu ove godine, u prvom redu zdravstveni djelatnici angažirani u pandemiji COVID-19, objavio je premijerkin ured.

Prijem za šefove država

Lijes će nakon toga biti prebačen u kapelu sv. Jurja u dvorcu Windsor.

Misa će se održati u 16 sati (17 po srednjoeuropskom vremenu) u nazočnosti više od 800 ljudi, a sam pokop rezerviran je za najuužu porodicu, bez fotografa i kamera.

Kraljica će počivati u kapelici kralja Georga VI, gdje se nalaze njen otac i majka, kao i pepeo njene sestre princeze Margaret.

Onamo će biti prebačen i lijes njezina supruga, princa Philipa, koji se sada nalazi u kraljevskoj grobnici.

Charles III. u nedjelju će održati prijam za šefove države koji su stigli na kraljičin pogreb.

Izvor: Agencije