Haaretz: Zašto UAE još nije nabavio američke avione F-35?

U posljednjim satima Trumpovog mandata, UAE je potpisao ugovor o kupovini 50 borbenih aviona F-35 od SAD-a, ali je Bidenova administracija naredila da se ugovor privremeno zaustavi.

Ugovor bi učinio UAE prvom arapskom zemljom koja je nabavila lovce F-35 i avione MQ-9 (ANSA)

Izraelski list Haaretz piše kako je ugovor potpisan između Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o kupovini borbenih aviona F-35 u zastoju, iako je prošlo dvije godine od mirovnog sporazuma s Izraelom, koji je potpisan otprilike dva mjeseca prije tog dogovora.

U izvještaju Bena Samuelsa, dopisnika iz Washingtona, Haaretz neuspjeh dogovora pripisuje američkoj zabrinutosti oko izraelske vojne nadmoći u regiji i veza između UAE-a i Kine.

Izvještaj smatra vjerovatnim da će Amerika tražiti od UAE-a informacije o svojim kupovinama vojne opreme u budućnosti u slučaju da dvije strane nastave dovršavati dogovor, koji su novine opisale kao historijski.

Haaretz je istakao da bi ugovor učinio UAE prvom arapskom zemljom koja je nabavila lovce F-35 i avione MQ-9, što dovodi u pitanje sposobnost Izraela da zadrži svoju kvalitativnu vojnu prednost u regiji.

List navodi da je strah američkih dužnosnika od bliskih odnosa između UAE-a i Kine također doveo do posrtanja dogovora. Naglašava kako je glavna stvar koja zabrinjava Amerikance upotreba 5G tehnologije kineske kompanije Huawei u UAE-u, prema sporazumu koji su dvije strane potpisale 2019.

SAD strahuje da bi uspostava mreže mobilne telefonije, koja uključuje stotine telekomunikacijskih tornjeva, u blizini baza lovaca F-35, mogla pomoći Kini u tajnom praćenju i prikupljanju informacija o avionu, prema novinama.

Ugovor za vrijeme Trumpa

Administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa obavijestila je Kongres o prodaji oružja UAE-u u vrijednosti od 23 milijarde dolara, što obuhvata avione F-35, bespilotne letjelice i raznu municiju, u novembru 2020. godine. To je uslijedilo dva mjeseca nakon što je potpisan Abrahamov mirovni sporazum između UAE-a i Izraela.

U posljednjim satima Trumpovog mandata, UAE je potpisao ugovor o kupovini 50 borbenih aviona F-35 od Sjedinjenih Američkih Država, ali je Bidenova administracija naredila da se ugovor privremeno zaustavi i podvrgne reviziji.

Uprkos ovoj mjeri, glasnogovornik američkog State Departmenta rekao je prošlog aprila da administracija planira nastaviti s prodajom, te da će UAE postati prva arapska zemlja koja će kupiti sistem F-35.

Wall Street Journal je istakao da UAE prijeti povlačenjem iz ugovora o kupovini oružja koji je potpisan na kraju mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa s ciljem kupovine američkih lovaca F-35, dronova i napredne municije.

Novine su dodale da je UAE obavijestio američke dužnosnike da su sigurnosni zahtjevi koje je SAD postavio za zaštitu visokotehnološkog oružja od kineske špijunaže krajnje opterećujući.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada