Biden: Treba ukinuti imunitet društvenih mreža

Američki predsjednik želi da Kongres društvene mreže smatra odgovornim za širenje mržnje.

Bijeli suprematisti neće imati posljednju riječ, rekao je Joe Biden (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden tijekom samita u četvrtak pozvao je Amerikance da glasno govore protiv rasizma i ekstremizma, poručivši da će zatražiti od Kongresa da učini više kako bi se kompanije koje stoje iza društvenih mreža držale odgovornim za širenje mržnje.

“Bijeli suprematisti neće imati posljednju riječ”, rekao je Biden na samitu u Bijeloj kući “United We Stand” na kojoj su sudjelovali lokalni čelnici, stručnjaka i osobe koje su preživjele nasilje.

Biden je rekao kako je Amerika dugo osjećala “liniju mržnje” prema manjinskim skupinama, kojoj su politika i mediji posljednjih godina davali “previše kisika”.

“Važno da nastavimo vikati. Važno je da ljudi znaju da nismo takvi”, rekao je.

Događaj je također odao priznanje zajednicama koje su pretrpjele napade temeljene na mržnji, uključujući masovnu pucnjavu u gay noćnom klubu u Orlandu 2016. i u supermarketu u Buffalu u New Yorku ranije ove godine, kada je 10 Afroamerikanaca ustrijelio otvoreni rasist.

Zločini iz mržnje u SAD-u u 2020. dostigli su najviši nivo u 12 godina, što su zadnji dostupni podaci, objavio je prošle godine FBI, prenijela je Hna, pozivajući se na Reuters.

Biden je zaradio velik pljesak kada je rekao kako želi da Kongres “društvene mreže smatra odgovornim za širenje mržnje”.

“Pozivam Kongres da makne posebni imunitet koji imaju društvene mreže i svima im nametne puno jače zahtjeve transparentnosti”, poručio je.

Zaštita online kompanija od odgovornosti

Bijela kuća je pozivala na opoziv zakona koji štiti online kompanije od odgovornosti za sadržaj koji objavljuju korisnici, a također je podržala jačanje pritiska na tehnološke kompanije u vidu antimonopola i transparentnosti.

Velike tehnološke kompanije u četvrtak su se na samitu obavezale na preduzimanje novih koraka u borbi protiv internetskog ekstremizma tako što će uklanjati nasilniji sadržaj i promicati medijsku pismenosti kod mladih korisnika.

YouTube je rekao da će proširiti svoje napore u borbi protiv nasilnog ekstremizma uklanjanjem sadržaja koji veličaju nasilne činove sa svrhom inspiriranja drugih da počine štetu, prikupljaju sredstva ili novače, čak i ako autori videa nisu povezani s terorističkom organizacijom.

Microsoft je rekao da će školama i manjim organizacijama omogućiti osnovnu i pristupačniju verziju svojih alata za umjetnu inteligenciju i strojno učenje kako bi im pomogao u otkrivanju i sprječavanju nasilja.

Vlasnik Facebooka Meta najavio je da će se udružiti s istraživačima iz Centra za terorizam, ekstremizam i protuterorizam Instituta za međunarodne studije Middlebury.

Izvor: Agencije