UN: Sirijski narod se suočava s izazovima koje donosi rat

U izvještaju Ujedinjenih naroda je istaknuto da su civili koji žive u pograničnim područjima zemlje često na meti snaga predsjednika Bashara al-Assada.

Rusija nastavlja aktivnu podršku režimskim snagama zračnim udarima na civile, piše u izvještaju (EPA - Ilustracija)

Sirijski narod se suočava sa sve većim bolom i poteškoćama uzrokovanim smrtonosnim posljedicama rata, saopćeno je iz Međunarodne nezavisne istražne komisije Ujedinjenih naroda o Siriji, javlja Anadolija.

U novom izvještaju koji je Komisija objavila na 51. sjednici Vijeća UN-a za ljudska prava ocijenjena je najnovija humanitarna situacija u Siriji.

U izvještaju je istaknuto da su civili koji žive u pograničnim područjima zemlje često na meti snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Navedeno je da Rusija nastavlja aktivnu podršku režimskim snagama zračnim udarima na civile.

Počinjeni zločini protiv čovječnosti

Dotakli su se i kršenja prava u pritvorskim centrima u regijama pod kontrolom režima.

“U najnovijim istragama komisije potvrđeno je da su zločini protiv čovječnosti, do smrti zatvorenika, počinjeni u pritvorskim centrima koji pripadaju režimu”, navedeno je u izvještaju.

Saopćeno je da se u kampu Hol u Haseki na sjeveru zemlje pogoršala sigurnosna situacija civila i da su od početka godine do 31. augusta ubijena 34 civila.

“Sirijski narod se suočava sa sve većim bolom i poteškoćama koje su donijele posljedice rata koji traje više od decenije”, dodali su u izvještaju.

Izvor: Agencije